Een nieuwe Verbondsmeter actief voor de Olympiajol.

Klaas geeft de meetlat door aan Toon

Het meten of hermeten van de Olympiajol. Zoals iedereen weet, die wel eens een boot heeft gebouwd of verbouwd, dat dit een spannend moment. Het is, zeker voor onze Olympiajol; een omvangrijk gebeuren met heel veel checkpunten, in’s en out’s. 

Generaties lang, mijn herinnering aan Klaas Plaatje als Verbondsmeter gaat terug naar mid-jaren zeventig, was dit in de vertrouwde handen van de vriendelijke maar onverbiddelijke meter uit Goingarijp. Zoals we allemaal weten heeft Klaas zijn meetwerkzaamheden op moeten geven. Diep respect voor die ruim vier decennia van trouwe dienstverlening ten behoeve van onze wedstrijdzeilerij!!

Desalniettemin kunnen we verheugd zijn dat het weer een Olympia-jolzeiler is die zijn taak heeft willen én kunnen overnemen. De afgelopen week heeft Toon Neijman bij Herman van Eijk zijn eerste Olympiajol (de nieuwe boot voor onze oosterbuur Jörgen Alberty) kunnen goedkeuren. Herman kon trouwens direct aan de slag met de volgende twee bestelde Olympiajollen.

Toon is nu één van de Verbondsmeters die namens het Watersportverbond is benoemd voor het meten van alle eenheidsklassen. In de afgelopen periode heeft hij verder al de Pampus, 12-voetsjol, 16 M2, Randmeer en Schakel gemeten. Toon komt, als voormalig scheepsbouwer niet op onbekend terrein.

Naast het werk voor het Watersportverbond blijft hij gewoon actief, samen met Klaas Molenaar, als Klassecontroleur. Gelukkig hebben we als eenheidsklasse goede aandacht voor de eenheid en eerlijkheid van onze wedstrijdzeilerij. Het is een niet te onderschatten belangrijke factor!

Op de afgelopen Algemene Leden Vergadering tijdens de HISWA is ook bekend gemaakt dat tijdens de ONK te Loosdrecht speciale aandacht uit zal gaan naar controleren van het zwaard. Een belangrijk onderdeel waar soms, zonder dat men zich dat bewust hoeft te zijn, te veel voorhang is of de positie van het draaipunt niet meer correct is. 

Meer details over het voorgenomen meetprogramma zal tijdig bekend worden gemaakt zodat men zelf nog eens goed dit kan controleren om verrassingen te vermijden. Dit meetprogramma 2018 is onderdeel van een meerjaren visie waardoor er niet ieder jaar dezelfde zaken aan bod komen. Zo kunnen, door de jaren heen, de belangrijke meetbare onderdelen de revue passeren.

Verbondsmeter Verbondsmeter
Toon Toon