‘Ze’ bestaan sinds 1982: de ‘ranglijst’ wedstrijden. Wedstrijdzeilen in je Olympiajol kun je op heel veel wateren en weekenden. Maar om goede sterke velden verdeeld over alle regio’s van het land te zeilen moet er natuurlijk coördinatie en centrale besluitvorming zijn. Eén van de kerntaken van uw IOU dus.
De wedstrijdcommissaris, gesteund door de Vlootvoogden, zorgen voor evenwichtige verdeling over de vloten, mooie O-klassiekers, voldoende deelname aan Multi klasse evenementen, spreiding over het seizoen, zo nu en dan nieuw wedstrijdwater, niet te veel/te weinig weekenden, geen overlap met internationale kampioenschappen etc. Het is altijd een pittig klusje en er is ook altijd wel wat te mopperen. Zie het resultaat voor 2022 in het voorgaande artikel.
Maar nu willen we even terug kijken. Vooral naar het afgelopen seizoen 2021 maar dat doen we wel even met een aanloopje. Want wie het prachtige Lustrumboek, ter ere van 60 jaar IOU, goed heeft gelezen weet dat er eigenlijk al heel lang ieder jaar lijstjes werden gemaakt. Waarschijnlijk is men daar mee begonnen in jaren dertig. Zo kon je terugkijken; hoeveel Olympiajollen deden mee, aan hoeveel wedstrijden, wie en hoe zeilden de individuele boten. Want, ook zo’n historisch dingetje: het ging meer om bootnamen dan om zeilnummers. Bijvoorbeeld de Glipper van Daan K. of de Zomerweelde van Koos de J.: aan hun zeilnummers (resp. H 23 en H 43) werd niet gedaan. Ergens eind jaren 50 of begin jaren 60 werd opgehouden met deze lijstjes.
Na de wonderbaarlijke wederopstanding van onze klasse in de jaren zeventig werd er weer veel gevaren en ontstond weer de wil tot overzicht, sterke onderlinge competitie en vergelijking. Voilà: 1982 markeert het begin van de Ranglijst wedstrijden en uitslagen overzichten met hun winnaars zoals we dat nu kennen. Hoe werkt het ook alweer: van alle (14-17) ranglijstwedstrijden per jaar krijgt iedere deelnemer zijn punten conform de Oostenrijkse puntentelling. Dit is om wedstrijden met veel en weinig wedstrijden te kunnen vergelijken. Kampioenschappen (ook AUT, GER en EURO) hebben een factor 1,25 en de Goldcup een factor 1,1: dit om deelname aan deze speciale evenementen te bevorderen. Vervolgens tel je de best scorende 5 resultaten bij elkaar voor de eindscore per ‘stuurpersoon’. Dan, nu in een excelletje maar vroeger was dit een echte klus, alles bij elkaar geveegd en je hebt de eindranglijst over een jaar.
En dan zijn we er nog niet. Want, ook in 1982 is begonnen om de top 10 van ieder jaar punten toe te kennen. En iedereen met punten mag worden toegevoegd aan de Adelskalender: de best mogelijke vergelijking van zeilers óver de verschillende jaren. Een mooie term, rechtstreeks gepikt van de schaatsers. Zo kan Rinus Kagchelland vergeleken worden met Onno Yntema, om er maar twee te noemen. Belangrijk zo’n lijst? Nee hoor, maar wel leuk. Kijk er maar eens door: het geeft een goed beeld van de betere Olympiajol zeilers in de laatste 40 jaar. Link naar Ranglijst informatie (https://www.olympiajol.nl/pg-31474-7-111086/pagina/uitlegranglijst.html)
De top drie zijn nog steeds actief zeilende stuurmannen: Jan ten Hoeve, begonnen in 1992 met zijn IOU punten, heeft na 2021 Herman van Eijk (scorend vanaf 1994) geklopt. Ward Boersma (al in 1975 IOU lid en scorende vanaf 1987) staat nu derde. Bekijkt U de lijst van de betere Olympiajollers zelf maar. U herkent de succesformule: vooral lang in de Olympiajol blijven en dan veel en goed varen. Zoals ook onze heilige TItus Brandsma bewijst: hij is de enige, nu nog actieve Olympiajoller die ook punten scoorde in het beginjaar 1982!
Hier even een overzicht van de 21 winnaars over 40 jaar: Wessel Kuik, Dolf Peet Sen., Dirk Jan Kahn, Thees Scheen, Wouter Hagoort, Rob Wapenaar, Fred Moerman, Mels Jongeneel, Kees Jongeneel, Martin Baas, George Vossenberg, Onno Yntema, Hans van der Kooy, Dolf Peet Jr. (2x), Stefan de Vries (2x), Ward Boersma (2x), Rinus Kagchelland (3x), Ton op de Weegh (3x), Peter Peet (3x), Herman van Eijk (3x), Thies Bosch (4x) en Jan ten Hoeve (4x). Zijn deze mannen de beste Nederlandse Olympiajol zeilers in die 4 decennia? Dat blijft natuurlijk arbitrair als je weet dat bv Mark Neeleman ook een kampioenschapstitel won. Maar die Adelskalender geeft een mooi historisch overzichtje hoe de toppers zo ongeveer gepresteerd hebben. Opvallend zijn natuurlijk, naast vader&zoon Jongeneel, de drie ‘Peetjes’; een echte Olympiajol familie hoewel Peter tegenwoordig weer in de Finnjol Europese master top vaart.
En dan nu naar 2021. Ingekort seizoen door die Covid ellende. Het bestuur zal zeker in het nieuwe jaar nog even terugblikken. Toch, kijk maar naar die -voorlopige- eindscores, er zijn toch nog 10 ranglijstwedstrijden uitgeperst waarvan 7 in Nederland. Net als het eerste Covid jaar 2020: waarschijnlijk meer dan alle andere klassen want de Olympiajol was er wederom vroeg bij. Met de Zilveren Spiegel als eerste officiële zeilwedstrijd van heel Nederland door, tijdens de lockdown, de unieke toestemming van de veiligheidsregio te kunnen organiseren.
In totaal hebben er 109 Nederlandse Olympiajol zeilers tussen de startboeien door gevaren. Neem je onze Duitse vrienden mee dan waren er een gros (144) boten die op Nederlands water tijdens ranglijstwedstrijden zijn gestart. Met een onvoorstelbaar gemiddelde van 45 boten per Ranglijst evenement!! Trouwens, gemiddeld 40 wanneer je enkel de op Nederlands water gevaren Ranglijstwedstrijden telt. Ook voor onze klasse een absoluut all time record! Werkelijk indrukwekkend en waarschijnlijk niet te vergelijken met welke andere Nederlandse eenheidsklasse dan ook!. Zeker; bij weinig ranglijstwedstrijden tikken de grote kampioenschappen zwaar door. Maar wat dacht U van een Biercup met 54 deelnemers!
Natuurlijk: niet iedere stuurpersoon is, tijdens het zeilseizoen even alert op zijn positie op deze IOU Ranglijst. Sommige zeilers kijken er regelmatig even naar, andere bijna nooit. Er zijn rekenaars en negeerders. Super belangrijk is deze jaarprijs, ook voor de winnaar niet: er is geen blauwe wimpel, enkel een applaus tijdens de ALV en de eer. De winnaar krijgt wel de IOU jaar wisselprijs hoewel die al vier jaar niet is uitgereikt want ‘verdwenen’. Gelukkig beloofde een bebaarde zeiler, nu al gedurende drie jaar, om een nieuwe, unieke rvs-wisselprijs te gaan maken. En hij is een man van zijn woord(en)!
De top tien (opvallend genoeg, op Jan na, allemaal in ’vanEijkjes”) van 2021 waren Thies Bosch (voor de vierde achtereen volgende keer), Onno Yntema, Joop de Jong, Jan ten Hoeve, Fedde Sonnema, Maarten Versluis, Luut de Zee, Max Visser, Jan Willem van der Hondel, Bart de Zee. Deze tien zeilers krijgen dus punten voor die Adelskalender. Waren het de beste zeilers in 2021? Ja, daar kom je niet omheen hoewel bv Luuk Kuijper sterk voer maar niet voldoende starts maakte. Natuurlijk gaat het om titels en die gingen dit jaar naar Onno (ONK) en Jan Willem (ONK Sprint). Thies won dit jaar geen titel maar stond iedere keer wel kort in de uitslagen (bv tweede op EURO). Het verschil met Onno (8 van de 10 series gestart) is klein en de tweede plek tijdens de laatste ranglijst wedstrijd, de ONK Sprint, gaf de doorslag.
Vermeldenswaardig is dat Max Visser (Master jaarprijswinnaar en mede regattarunner met Thies met 9 van de 10 series gevaren) nu echt doorbrak, Fedde constant hoog eindigde, next generation Maarten steeds steviger op de deur klopt. Net buiten de lijst viel Maurice Schonk (11) maar is natuurlijk wel de beste Rookie in 2021. Als je een vijftig plusser met meervoudige titels in de Boog zo nog mag noemen: het is natuurlijk een zeer geroutineerde zeiler die de Olympiajol begint te snappen. Beste Vloot was wederom Spiegel/Loosdrecht met drie zeilers in de top 5 in 2021.
Enfin: bekijkt U zelf nog maar eens goed de lijst met uitslagen en de ranking. Zoals ieder jaar weer uitstekend bijgehouden door Paul Rouffaer: dank, dank, diepe dank!