10e en finale Update: EURO 2024 in Fluelen Zwitserland

Alle informatie voor de EURO 2024 van 3-9 juni 2024

Hierbij de tiende én laatste update EURO 2024: een tweede EURO verslag met focus op de sociale kant. Geschreven van achter de joystick van de NED 626. Waarvoor hartelijk dank!

De Gogi show.

Kom je op zondagmiddag laat in Fluelen aan,  zie je als eerste Onno met de sleutel van het toiletgebouw en Reinoud die onmiddellijk gaat vertellen waar je de camper dient neer te zetten. Vlak achter hem op het afgezette stuk parkeerterrein. Het duurde niet lang of het begon te regenen tot de volgende middag. En niet een klein beetje regen, nee, echt het spoelde uren water uit de hemel. Als er zoveel water valt in onze provincie begint de boeren te klagen, zoveel water . Hier is dat heel normaal.

Maandagmiddag werd er een heel Nederlands plein geformeerd met campers. Op het strookje gras aan de waterkant stonden alle tenten. Met een prachtig uitzicht over het water met rondom bergen. Slechts een klein nadeel; vlakbij het spoor en in dit land is het spoor zeer druk, ook in de nacht met eindeloze goederentreinen.

Dinsdagmorgen een ingelaste skippersmeeting. 1 of 2 rondjes straf. Dat werd ter plekke geregeld door onze grote organisator Gogi. De metingen van  de boten stelde weinig voor. Gogi gaat ervan uit dat we elkaar onderling scherp houden! Gogi zette in alle te gebruiken zeilen zijn “ronde” handtekening. Voor 20.00 uur kwam er opeens een SI.

Dinsdagmiddag even lekker oefenen op het bergmeer. Er stond een lekker briesje. Dat dachten we allemaal, maar niets was minder waar! Een dikke 6 bft  uit de juiste richting. Arno, Reinoud en Henk vonden het al snel welletjes. Een partij golven en met deze wind dat was niet plezierig zeilen. Jan de Best knalde in volle plane op een boomstam van een meter of 4  die in het water dreef. Hij dacht serieus dat zijn ojol ter plekke zou afzinken naar 200 mtr diepte en keek vertwijfelt om zich heen. Er gebeurde niets. Goede bouwkwaliteit dus.

Er was maar een die met een grote grijns van oor tot oor rondvoer. Sybrand had het helemaal naar zijn zin in zijn PD racer. Hij gijpte van bakboord naar stuurboord en andersom en was niet van het water te krijgen. Zo moet het alle dagen gaan zei hij. De anderen dachten daar iets ander over. Maar wat een belevenis als je voor de wind over het azuurblauwe water planeert voor de wind richting de met sneeuw bedekte bergtoppen. Werkelijk imponerend en mooi. Dat is wel wat anders dan richting weilanden over turfwater!!

Woensdagmorgen weer een skippersmeeting om 11.00 uur. Eerste wedstrijd. Dat was een speedwedstrijd. Onze dames waren verbaasd dat we al weer terug waren. Het was nog veel te vroeg voor Anlegebier. Allemaal om 16.00 uur in de tent  voor de opening van de Euro. Een wat emotionele toespraak door Gogi over Gogi. Jammer, we hadden beter nog wat extra wedstrijdjes kunnen varen. Daarna aan de hapjes en pas veel later aan de macaroni schotel. De dames konden mee eten. Elke avond bij de campers was het super gezellig.  Donderdag zijn de dames op de fiets naar Sisikon gegaan. Ergens boven op de berg met uitzicht over het prachtige bergmeer. Ze konden ons zien zeiden ze. Ja, met een telelens, maar niet zo. We konden zien dat jullie allemaal dezelfde kant op voeren! Ze blijven onze trouwste supporters, laten we het daar maar bijhouden.

Donderdag avond spande de kroon op het plein….. Het leek wel carbid met water! Alle dames zaten met de knieën tegen elkaar en met samengeknepen billen, bij de meeste mannen biggelden de tranen over de wangen!! Een voorstelling van Joep van t’ Hek was er niets bij. Super avond. Helaas moest Luut vroeg afhaken en pakte de volgende morgen zijn tent en boot in. Ziek.

Er was geen dames programma. Geen nood, dat werd onderling geregeld. Er is naar Luzern gereisd met de trein. Luzern is een zeer imponeerde stad met een prachtige boulevard. En natuurlijk de houten bruggen. Ook zijn ze met de skilift naar 1800 mtr gegaan met de Eggberge. Het stadje Altdorf is bezocht en een natuurreservaat wat vlak bij Fluelen ligt.  En natuurlijk zoals ik al memoreerde, op de fiets naar Sisikon. De meest trouwe supportster verdient een extra vermelding, Sip , fijn dat je er was.

Vrijdag was een dag om nooit te vergeten zoals Thies al beschreef.  Het wedstrijdje duurde denk ik 25 minuten. Het was wel wat, ongelofelijk. Jan de Best ging  100 mtr na de start overstag. Voordat hij het wist was hij aan het zwemmen. Fedde ging overstag, ik hoorde gerammel achter me, keek ernaar en kon onder zijn zwaard doorkijken. Hij redde het vege lijf. Reinoud ging  200 mtr. na de start overstag en de wind draaide met 6 -7 bft  zover dat hij in een keer de boventon kon aanlopen. Hij kwam als 5 boven!! Maar daarna gebeurde er zoveel. Geen wind, 10 mtr verder bft 7. Michiel haalde de boven ton met glans, maar gelijk daarna kon hij zwemmen. Mathias (GER 72)  moest twee keer zwemmen. Hans voer over bakboord richting het graniet. Overstag en toen dacht hij echt dit komt niet goed en racete voor de wind naar de haven. Willem Overtoom gaf de moed niet op en kwam met hele verhalen bij de finish.

De avond paste in deze dag; het anlegebier werd getapt totdat de band stopte om middernacht. De band zelf, nou, als ze in Paradiso hadden gestaan, dan hadden ze de zaal plat gespeeld. Werkelijk een super goede blues band. Het was Gogi zijn muziek en favoriete band world wide.  De mannen hadden in geen jaren zo’n geweldige avond gehad. Jan ten Hoeve pakte na meerdere toegiften de microfoon en plaatste Gogi op de voorgrond. Hulde voor Gogi want hij heeft het toch gedaan. De vrijdag was zoals het hele toernooi ; onberekenbaar maar onvergetelijk.

---------------------------------------------------------------------------

Wrap up vanuit Fluelen!

De EURO 2024 in Zwitserland is ten einde. Op de zondag, na 9-10 uur op de autobahnen zijn veel zeilers al terug gekeerd. Een aantal campergetrokken trailers doet er, al sightseeën, nog wat langer over. De strijd is gestreden, het klassement is bekend. De balans kan worden opgemaakt.

En die balans kent twee kanten: de wedstrijden en de wal. Want het wal gebeuren was bepaald geslaagd tijdens ons neerstrijken op dit zuidelijkste Urnersee puntje van het Vierwaldstättersee. Het kwam allemaal samen in die laatste avond; wat een band, wat een sfeer! De mannen gingen los: schreeuwen en dansen alsof dit de slotavond van hun eerste zeilkamp was.

De laatste dag was de apotheose van een onberekenbare maar onvergetelijke week. Alles zat in deze wedstrijdweek, de dalen en pieken gingen gelijk op met omringende berglandschap. Maar wat blijft was het overheersende gevoel van de laatste wedstrijd en feestavond: knallen in onvoorziene maar uitdagende omstandigheden.

Henk -NED 626- stuurde reeds zijn sociaal verslag door vanuit Luzern. We gaan het hierboven plaatsen maar door falend internet komt het wat later on site; watch this space…. Hieronder nog wat afsluitende vooral wedstrijd gerelateerde EURO observaties.

De winnaar: Martin Lehner! Compleet verdiend. Niet altijd overheersend maar altijd bij de leiding. Nagenoeg foutloos zeilend. Complimenten. Martin zeilt nu al 4-5 jaar Olympiajol en altijd sterk. Maar zijn ‘snelheidsprobleem’ is met de oude NED 673 opgelost. Niet sneller, niet langzamer dan de andere topbootjes. Maar wel heel degelijk en goed bevaren door deze oud Laser crack uit Oostenrijk. Want hij is bepaald goed voorbereid op de strijd in onze klasse: tweevoudig EK winnaar Laster Master, vier keer tweede en nog een keertje derde. En ook een podiumplek op het Laser Master WK, punt gelijk met de kampioen. We kunnen hem in September op eigen thuiswater gaan bevechten want Martin komt ook naar onze ONK.

De week na het winnen van het drukbezette Oostenrijkse Kampioenschap pakt Martin nu tevens de EURO. Zeker niet de eerste Oostenrijkse kampioen in de Olympiajol maar wel de eerste in 69 jaar! Want na Harald Musil in 1950 en Dr Wolfgang Erndl in 1951 en 1955 was het Duitsland (40x) en Nederland (18x) die onze Beker met de Grote Oren mee nam. Niet helemaal, want Belg Andre Nelis, winnend voor Paul Elvstrom, pakte nog in 1954 de winst. En in 1977 won Herman Krebs namens Zwitserland het kampioenschap in navolging van ‘onze’ Gogi Eishold die dus won in 1973.

Deze organisator van de EURO 2024 in zijn Fluelen, Gogi Eishold, kon er vroeger wat van. Nu met krukken maar in de jaren 70 nationaal en internationaal veel-winnaar in de 505, FD, Korsar, Star, 5,5 M. En daarna zijn leven lang als trainer en coach actief gebleven.

Deze week ging niet alles perfect rond de wedstrijdbanen. Door die thermiek voor-oordelen wij als Nederlandsers wel eens, zonder enige hinder van lokale kennis. Immers, met ‘normale’ wind valt er op de Urnersee geen moment te zeilen. Die is niet vast tussen de bergen. Je móet wachten op de thermiek startend rond 13.00 wanneer de ‘windmotor’ op gang komt. Maar dat heeft te maken met wolken boven welke bergen, temperatuur, vochtgehalte grond én lucht, voorgaande dagen, precieze locatie, precieze moment van de dag en maand maar ook het precieze moment van beetje geluk hebben. Lastig en veel lokale ervaring is vereist.

Onze mopperijen (waarom niet meer starts de eerste dag, waarom niet direct gesleept, waarom niet daar waar de wind is etc) waren niet geheel onterecht. De enorme ervaring van het organsatiecomité werd soms wel eens wat ingeperkt doordat het er niet altijd even scherp aan toe ging. Maar, zeker door die prachtige laatste zeildag, het raakt allemaal verborgen in de heersende herinnering; de EURO 24 in Fluelen was weer een top week!

Niet wetende of het de laatste Zwitserse Olympiajol wedstrijd is moeten we onze Zwitserse O-jolle vrienden nu veel dank betuigen! Veel Olympiajol zeilers zijn niet meer actief in het Zwitserse maar er is daar afgelopen tijd wel veel werk verzet! Een welgemeend ‘Merssi’ aan hen en Gogi in het bijzonder.

Dan de nummer twee op het podium: Frank Lietzmann, oud EURO winnaar in 2009. Middels twee eentjes eerst de beste Nederlander Thies Bosch van het podium gedrukt en zelf Jan ten Hoeve als beste Duitser nog gepasseerd. Frank is een goed opgeleide (ex DDR kader) zeiler die gedegen vaart. Ook al lang in de Olympiajol en altijd in de buurt van het podium. En op de laatste feestavond blijkt ook zijn feestgehalte op niveau! Knap gevaren door hem.

Jan ten Hoeve (EURO winst in 2004) op de derde plek. En dat is zeker niet slecht want Jan sukkelde nogal met zijn schouder en had zichtbaar veel pijn en beperking. Grootschoot in de klem was geen keuze maar noodzaak. Dan toch weer podium is knap. De GER 17 had prima snelheid maar kreeg het geluk niet mee.

Vierde werd de NED 8 (winnaar EURO 2018) die sterk begon. Maar een aftrekker opliep tijdens die fameuze vierde wedstrijd waarbij het laatste, voor de windse rak plots weer een 100 % kruisrak werd. Die wedstrijd die eigenlijk afgebroken had moeten worden maar werd gefinished omdat de IOU’s besloten hebben dat vier wedstrijden nodig zijn voor een EURO kampioenschap. Dan krijg je dit. En ook de laatste wedstrijd zat het de NED 8 niet mee; zijn voorstag brak bij de terminal af. Dus eigenlijk was Thies wel tevreden, ondanks nét naast het podium. Maar wel voor mannen als Kay Nickelkoppe, Frank Hansgen, Harry Voss (EURO winst in 2023) en Goran Freise (EURO winnaar 2005 en 2022); bepaald ook geen pannenkoeken.

Thies was ook de beste Nederlander én 65 plusser, hetgeen in ons veld ieder jaar een sterkere prestatie is. Want daar zijn er steeds meer van. En ook de beste 75 plusser was Hollands of beter, Fries. Hans de Haas voer knap naar een 19e plek; erg sterk gevaren! De Europees Super Master Kampioen 2024 is dus woonachtig in Oudega, Friesland. Voor mede--Oudegaaster Willem Overtoom die ’s nachts nog de bijnaam Hete Willem verdiende door kortsluiting in zijn elektrische deken. Pikzwart busje met zeer grote brandgaten in matras, kussen, dekbed.

Het viel wel op: 10 jaar terug op diezelfde Urnersee was het podium nog geheel oranje en de top tien eigenlijk ook. Nu slaan de ‘van Eijkjes’ ook toe voor het Duitse veld. Inmiddels varen alle Duitse toppers en Martin Lehner daar in. Wij domineerden de laatste tien jaar op de internationale wedstrijden. Wellicht niet omdat we echt veel beter waren maar wij hadden het materiaal reeds. Nu het Duitse aandeel van Herman’s bootjes sterk is gestegen is de competitie harder geworden. Meer en meer mensen kunnen winnen, de kwaliteit en de strijd in de voorste gelederen is stevig toegenomen. Goed dus voor de klasse. En aan ons, Nederlanders, om die uitdaging aan te gaan.

Verdere ontwikkeling in materiaal is daarvoor ook een optie. Met name de PD Racer bootjes zijn hier een belofte. Maar deze EURO maakte ook duidelijk dat ze daar op dit moment nog niet helemaal zijn. Nog eens goed nadenken en blijven ontwikkelen. Dat is nu de uitdaging.

De laatste dag waren een aantal, ook deze nieuwe, boten al op weg naar Friesland waardoor het eind klassement beïnvloed werd. Luut -buikloop- de Zee werd dus geen tweede nederlander. Dat werd Fedde Sonnema, als derde Spiegelaar bij de eerste tien. Bart de Zee, op tien, werd de best geklasseerde Fries van het indrukwekkende Pompeblêd contingent van maar liefst 14 boten. De Friezen hadden er een groot aandeel in dat de EURO 24 toch een goed startaantal kende; bravo!

Wim van de Wal op veertien had een paar prachtige uitslagen erbij. Je hoorde hem deze week al helemaal niet mopperen. Onno Yntema EURO winst in 2019 en 2020), Sybrand en Maarten gebruikten de EURO dus ook als input voor hun doorontwikkeling. En Henk Kuiper, Jan de Best en Reinout Plaatje, Fred Schaaf, Michiel Eijsink, Arno Start, Hans de Haas, Willem Overtoom, Wim Wobbes en Kees Buitendijk waren allen tot de laatste avond zeer actief. Al deze mannen bestegen de dansvloer alsof dit de laatste kans op het hoogste podiumplekje was! De Zwitserse Nederlander Klaas Jan Knoppers voer hier genietend zijn thuiswedstrijd. Wilco Aukes en Geert Couperus hadden zo hun eigen issues: zo voer Geert een gat middels de enige Zwitser in het veld. Als het niet zo sneu was voor zijn dekje dan mochten we dit een knappe prestatie noemen!

Dus ook naast het water gebeurde er nog al wat. Het nu al legendarisch eindfeest met die topband was daarvan de klap op de vuurpijl. Er gaat een paar dagen lang een filmpje op deze site actief worden waar niet alle hoofdpersonen blij mee zijn. Maar: kijk maar even, dan herkent U de bron van de feestvreugde en schaamte wel.

Er is ook reeds een prachtig foto album te bekijken van ruim 220 foto’s (https://photos.google.com/share/AF1QipO2LFaxQu7uLn_YJnuhNhKe1s06oXg5RQlxgUCGVMDOGXnzWISlnbS2ZDxMJYvshQ?key=X3lFSGhmUUlkQ1Y1SFNkdXRVMk1VX3JtZVl4WHJn). Echt de moeite waard: kijk er even door heen om een goede indruk te krijgen van deze EURO 2024

----------------------------------------------------------------------

Het is zo gegaan als hieronder verwacht maar toch weer heel anders. Het begon ermee dat een aantal mannen dachten dat de laatste dag niets meer zo worden. Regen en bewolking; dat is niet goed voor de thermiek. Ze gingen…. naar huis. Vooral stevig wat noordelijke Oranjehemden.

Maar groot ongelijk viel hen ten deel; het werd een dag waarover lang zal worden nagepraat! Want een wedstrijd met 4-7 Bft, wie had dat kunnen denken! 
Eerst achter een lange sleep driekwartier naar de startlijn van gister. Dan wachten, wachten, wachten…. Tot in de verte een spinnaker stáát! En daarmee een golfjesvlek onze kant op komt. Duurt lang. Maar; bam, bam! Windkracht vier!!!

Potverdrie; we schrokken ervan! Die thermiek is een Alpen dingetje! Dat snappen wij niet zomaar! En gelijk proberen te starten! Tot vijf keer aan toe maar de wind werd weer dun!

Wij onnozelen zagen het al weer fout gaan. Geduld is hier een schone zaak! Want toen kwam er nogmaals een golvenbaan; bam, bam, bam! Vlagen van 6-7! Starten en beuken!!! En; draaiingen van 60 graden met volle windkracht! Stagen braken, stuurmannen dreven en boten kenterden. En toch kon bijna iedereen overleven want op de rand is niet er over. Franks Lietzmann won dit epische gevecht met de wind. En de vloot kwam geschokt maar gelukkig naar binnen; wat een prachtige dag! De  buienradaritis mannen werden weer gestraft! Het was een genietdag!

 Natuurlijk win de beste Martin Lehner uit Oostenrijker! Hij bewees het in het oude bootje van Onno; snelheid én kwaliteit! Terechte winnaar! 
Tweede toch Frank die na Thies ook Jan passeerde! Jan dus op drie, Thies, ondanks opgave door stagbreuk toch nog op vier voor Kay Nickelkoppe en titelverdediger Harry Voss.

Bij de prijsuitreiking werd Hans de Haas verrast met de prijs voor de beste 75 plusser! En de hele top tien kreeg een mooie medaille. Martin in de plomp gegooid en toen de feesttent in! Er speelt een werkelijk hele goede band de betere muziek uit onze jongere jaren. Het gaat hier los!

Morgen rijden en overmorgen nog een afrondend verslagje! En de NED 626 neemt zich voor om een sociaal EURO verslag te prakken. We doen ons best voor onze trouwe achterban! 


—————————————————-

Even snel de resultaten van die ene pot vandaag! T’was ruk… tweeenhalf uur drijven naar de start, uurtje wachten, en dan een K-pot! Winddraaing van 180 graden via een enorme windstilte en toch gefinished. Want we moeten er per se 4 varen voor een officiële uitslag én Europees kampioen!

Werden we niet blij van maar hij is er! Martin Lehner kan niet meer worden ingehaald. De eerste Oostenrijkse kampioen in 50 jaar! Bravo.

Maar morgen moet toch nog gestart worden? Nou,  veel zeilers denken dat dit niet gaat lukken. Want regen en dus geen thermiek. Mocht er wel een start komen dan is Martin nog kampioen. Mochten er onverhoopt 2 potten gevaren worden; dan trek ik deze tekst terug….

Er zijn al wat mensen weg, al of niet met buikloop. Maar het feestje was leuk vanavond. De vier dagprijs winnaars staan op bijgaand filmpje als illustratie. Want er werd gezongen en geschreeuwd alsof het een lieve lust is. 
Thies draaide nog prima rond de eerste ton maar de winddraaing van een complete Geodriehoek drukte hem van het podium. Jan ten Hoeve finishde zesde maar handhaaft zich hiermee sterk op twee en Frank Lietzman, laatste K-pot gewonnen, staat nu op drie. Thies wel solide op vier.

Nu afpilsen bij busje de Haas en. Dan de nacht in, op naar de afronding van ons Zwitserse evenement.
——————————————-

De uitslagen vanuit het restaurant. Het was een lange dag, eerst wachten op wind, toen op de RC die het anker stabiel moest krijgen, en toen op de laatste finish want stervende draaiwind. Enfin; het werden twee potjes terwijl er drie gepland waren. 
We moesten lang wachten want de thermiek komt pas op gang bij zon en droogte. En vervolgens kon de vloot nog 8,5 kilometer in een uurtje varen om voor Sisikon te starten. Pffff, toen moest er nog gestart worden maar dan moet het startschip wel vast liggen! 
De eerste pot was prima, eindelijk mooie lange strijd. Bij de eerste ton moest de leidende NED 8 kiezen; vroeg druk pakken en omhoog of door naar de berg en in één klap naar de ton. Fout dus; van 1 naar 6. Kay Nickelkoppe pakte de lead via de berg en stond hem niet meer af. Tweede kruisrak was de 8 weer terug en dwong Kay bij de ton omhoog. En zichzelf er tegen aan…. Strafrondje dus. Kay won voor de oerdegelijke Oostenrijkse kampioen Martin Lehner en ‘duitser’ Jan ten Hoeve.

De tweede start leek al wat iebeliger; wat wolken, beetje draaiingen. In het eerste rak pakte Martin direct de lead. En voor de wind gebeurden er wonderen. Wat tig keer niet werkte, Onno probeerde het heel nadrukkelijk maar vergeefs, lukte ineens wel. Thies, Wim van der Wal en Jeen Nijdam wopperden op rechts onder de berg langs voorbij de rest die hoofdschudden tot grote gemene deler maakten. Zelfs de leidende Martin moest schaterlachen maar won wel. Voor Wim en Thies. Die pot werkt afgekort want zo draaiend konden we niet verder.

De terugreis werd een ‘mer a boire’; eindeloos drijven en vervolgens stinkende wachtrijen voor die ene douche. Maar goed; toch wel voldaan koken of het restaurant in. De stevige regenbui vergeten want de avond bleef droog.

Morgen is nog niet helder qua wind. Martin op 6 punten, Jan op 8 en Thies op 11. Beste Oostenrijker in 50 jaar! Maar niets staat nog vast! Wellicht nog vijf startjes! Alles kan dus nog gebeuren……

Zie voor tekst en foto’s het Zwiterse verslag door Roland Heuberger; FB Rolinghy (https://www.facebook.com/share/p/AvL3tu18XrkVs3jG/) . Klik hier binnen op de Link EURO 24 binnen de SUI website (http://www.olympiajolle-suisse.ch/Euro2024News.html) met dagelijkse updates!
———————————

De kop is er af. Eerste korte potje van 33 minuten gewonnen door Jan ten Hoeve, Thies Bosch en de kersverse Oostenrijkse Kampioen Martin Lehner. Zie de uitslagen…..

Prachtige thermische wind maar wel een beetje een speedwedstrijd want weinig keuzes.. Start was koning! Maar goed; nu de opening in de gezellige feesttent, het diner en de ruim vloeiende sponsor in natura die van beroep bierbrouwer is!

Gezellig is het zeker, regeltechnisch kan het wat strakker maar er wordt door iedereen hard gewerkt om het ons naar de zin te maken. De centrale man Gogi, onze EURO kampioen in 1972 (!) werkt hard, als een van de laatste Zwitserse Olympiajollers,  om ons een mooie week te organiseren.

Prima temperatuur, camper en tentenkamp; we hebben er zin an! Ook de -bootloze want ouder- levenslange Olympiajoller Rolinghy Heuberger is natuurlijk weer present! Hij volgt en geniet altijd van deze kampioenschappen. En is erg actief op Facebook en zijn website…

———————————————-

Het staat nu op het punt van beginnen: onze EURO in Fluelen. De eerste aangekomen stuurmannen zitten al in hun tentje kwartier te maken, de laatsten vertrekken maandag of dinsdag. Het wedstrijdwater wordt al druk verkend....

Want woensdagmiddag gaat het van start. Een mooi veld van 44 boten waarvan dus 24 nederlanders. Maar ook sterke duitsers zoals als titelverdediger Harry Voss, meervoudig EURO winnaar Goran Freise en de huidige Nederlands kampioen Frank Hansgen.  En vergeet ook Frank Lietzmann niet: die vaart voordurend op de podia.

Maar de grootste bedreiging voor een reprise van het All Dutch podium in Fluelen, van 10 jaar terug toen Ton op de Weegh won, is wel de Oostenrijker Martin Lehner. Hij won afgelopen week met tig eentjes in een sterk veld van 42 boten het Oostenrijks kampioenschap. De oud Laster Master EK winnaar had natuurlijk altijd al veel kwaliteit. Maar in het voormalige bootje van Onno Yntema heeft hij nu ook de topspeed gewonnen. Het zou voor het eerst in ruim 50 jaar weer een Oostenrijkse EURO winnaar betekenen. En leuk zijn voor onze klasse en onze bergmeren zeilende vrienden. 

In de breedte van het startveld zijn wij Dutchies dus ruim leidend. Maar voor de strijd voorin zitten ook in het Nederlandse kamp uitdagers genoeg. Ik ga ze hier niet noemen want je zult zien dat een niet genoemde straks op het podium staat. Maar er zijn diverse oud EURO winnaars (Jan, Onno, Thies) naast dus diverse andere potentiele podia gangers. Benieuwd wat een gerenomeerd winnaar als Maarten Jamin in de Olympiajol kan laten zien.  Helaas voor het Nederlandse kamp moest Maurice Schonk afhaken wegens defensieve verplichtingen. Het zit hem niet mee met de EURO, want dit is de tweede afzegging. En dit keer als kanshebber. 

Zie hier voor de deelnemerslijst en ook de uitslagen komen via EURO M2S (https://manage2sail.com/nl-NL/event/a8f4c160-d12a-4576-9de8-e0e2f780b792#!/entries?classId=ec24oj)

Hopelijk doen de Oranje mannen het dus goed maar gezellig zal het zeker worden. Menigeen is alleen al voor het geweldige plaatje, het meer en de bergen, en de Zwitserse sfeer gekomen. Het weer lijkt prima, droog en mooie temperatuur. De windverwachting is op internet moeilijk te voorspellen want thermiek zit niet in de modellen. De organisatie heeft de boel op orde. En we hebben er allemaal zin an. 

De bedoeling is dat iedere dag, te beginnen met woensdag, de uitslagen hier geupdate worden. 

-----------------------------------------------------------------------

Van het organisatie comite EURO 24 ontvangen we het bericht dat de deadline voor inschrijving zonder extra kosten verschoven is van 1 april naar 1 mei. Op 30 april moet de inschrijving (zie hieronder voor procedure) in bezit zijn van onze Zwitserese vrienden. Dat geeft wat extra tijd voor nog wat aanmeldingen. Want met 38 boten (dd 30/3/24) kan het evenement volgens planning doorgaan maar de financiele druk ligt er dan nog wel op.

Vandaar dat Gogi Eishold een extra oproep doet aan onze Duitse en Oostenrijkse zeilvrienden om alnog in te schrijven. Want het Nederlandse contingent is meer dan op orde, en we weten dat er nog een paar bij gaan komen.. En heel veel GER plus AUT bootjes varen de week tevoren op de Wolfgangsee: voor hen is de EURO ’next door’. Welaan: daar ligt voldoende potentie! Dat vindt Gogi Eishold dus ook. Hij verlengt de inschrijvingen speciaal vooor hen.  

Wellicht wat aanmatigend maar wel in de spirit van onze gemeenschappelijke grote evenementen. WIj staan Gogi gaarne bij en doen hierbij een oproep rechtstreeks gericht aan onze Duitse zeilvrienden: 

”Deutsche O-Jolle-Freunde: Wir segeln gerne gegen euch. Und nach den Regatten haben wir immer viel Spaß mit euch. Wir sind eine eng verbundene, freundliche internationale Segelgemeinschaft. Aber wir verstehen aufrichtig nicht, warum Sie sich mit so wenigen Booten für die EURO 24 in Fluelen angemeldet haben. Wir lieben dich! Aber komm schon: Wir alle sind EURO!!”

-------------------------------------------------------------------------------

Zoals beloofd op de ALV: bij absentie van Manage2Sail even een update (dd 29/3):

Gelukkig: de inschrijvingen voor de EURO 2024 lopen nu stevig op. Dat mag ook zeker, want het wordt daar weer heerlijk racen. Met 22 oranjehemden zijn wij nu wel het grootste contingent, maar ook onze Duitse zeilvrienden zetten een speurt in. Zie hieronderde ’geüpdate eerste update’  voor de namenlijst.

Een aantal oud Europees kampioenen maken ook het Duitse veld sterk. Natuurlijk hopen en verwachten wij er meer: de totaal stand is nu 38 bootjes, maar het is dan ook nog twee maand voor de eerste start!

We zijn er dus nog niet, maar aan TeamNL zal het niet liggen. Edoch: hoe meer rood-wit-blauw zielen, hoe gezelliger het wordt!

-------------------------------------------------------------------------

Zoals besproken op onze ALV nog even een update over de inschrijvingen van de EURO 2024. Want, in verband met kostenbesparing is er geen centraal inschrijfsysteem als Manage2Sail of Ecaptain. Dus kunnen we niet zien wie al wel of niet op het lijstje staan. 

Welaan: dat lijstje begin nu goed op te lopen. En dat mag ook wel, want de EURO valt vroeg en de inschrijftermijn sluit dus ook vroeg. Er staan, op 27 Maart, reeds tweeentwintig Nederlanders op de lijst:

- Wim van der Wal,
- Maurice Schonk
- Thies Bosch
- Jan de Best
- Henk Kuiper
- Fedde Sonnema
- Fred Schaaf
- Arno Start
- Sybrand Vochteloo
- Geert Couperus
- Maarten Versluis
- Luut de Zee
- Bart de Zee
- Onno Yntema
- Michiel Eijsink

- Reinout Plaatje

- Wilco Aukes

- Klaas-Jan Knoppers

- Maarten Jamin 

- Hans de Haas

- Kees Buitendijk

- Wim Wobbes

Sterke lijst, menig titelkandidaat, veel gezelligheid. En we weten nog van diverse mannen dat ze zeker ook gaan komen.

Dus dat ziet er goed uit: traditioneel komen er rond de 20 oranjehemden naar buitenlandse EURO’s. Dat gaat dus weer lukken. Graag komende dagen ook de andere zeilers even op de aanmeldlijst! Want het wordt een heerlijk evenement! Hieronder alle benodigde informatie.

Ook staat er Oostenrijkers, Zwitsers en natuurlijk Duitsers ingeschreven. Bij de Duitsers gaat het nog niet zo hard als bij ons. Maar: zo gaat het straks ook op de wedstrijdbaan (LOL!)

We gaan U verder op de hoogte houden maar: KOMT ERBIJ !!

---------------------------------------------------------------------------

Hieronder is alle benodigde informatie over de EURO 2024 in het prachtige Fluelen in Zwitserland te vinden. Maar toch nu al even wat extra aandacht want onze EURO valt dit jaar vroeg! En opgelet: de eerste inschrijvingsronde loopt tot eind deze maand... En er is nog een update m.b.t. de bankrekening....

Eerst nog even de plek: Fluelen aan de Urnersee, een heerlijk zwitsers stadje! Waar ook eventuele partners de dag prima doorkomen. En anders ligt bijvoorbeeld het romantische Luzern aan de andere kant van het Vierwoudstrekenmeer. Genoeg te zien en te doen!

Dan, het wedstrijdwater: de Urnersee als één van de volgelopen valleien van het Vierwoudstrekenmeer is een perfecte wedstrijdlocatie. Begin juni zit het er qua wind al helemaal goed uit. Maar zelfs ook hoogzomer is het thermische zetje in de rug genoeg voor mooie strijd. 

De organisatie: de kleine IOU Zwitserland spant zich nogmaals voor ons in om een topwedstrijd in Zwitserland te kunnen houden. De Zwitserse vloot zelf is niet heel groot meer maar de passie van de voormalige Olympiajol zeilers is er niet minder om. Zo heeft hoofd organisator en oud Olympiajoller Gogi Eisold een professionele zeilloopbaan achter de rug en is nog steeds bevlogen wedstrijdliefhebber. Hij heeft superveel tijd gestoken in de opzet van onze EURO Olympiajol. Want dat is in Zwitserland zoveel ingewikkelder dan elders. Maar, alle vergunningen zijn binnen én hij heeft een topteam van ervaren Race Comité krachten kunnen rekruteren. 

De kosten. Nu is Zwitserland inderdaad één van de duurste Europese landen. Maar toch valt het allemaal wel mee: het inschrijfgeld is iets hoger i.v.m. alle vergunningen en gemeentelijke lasten én je hebt zo’n snelweg vignet nodig. Maar dat is slechts weinig meer dan we al gewend zijn. De camper en tent kosten zijn minimaal, maar de locatie is maximaal: naast het meer, dorp en de trailerhelling! Natuurlijk zijn de prima restaurants om de hoek duurder dan een meegenomen blik Suzi Wang maar dan laadt je de achterklep toch gewoon vol!

De unieke kans. Varen in Zwitserland tussen de indrukwekkende Alpen is net zo mooi als op de Italiaans meer. En nu kan het nog! Nu zijn onze Zwitserse vrienden nog bereid al die moeite voor ons te doen. En: het valt perfect te combineren met het Oostenrijks kampioenschap op de Wolfgangsee. En: je kunt er een prachtige vakantie in een indrukwekkende omgeving aan vast knopen.

Dus laten we er weer een prachtige EURO van maken. En zo onze Zwitserse organisatoren verblijden met een mooie opkomst: schrijf je dus in de komende weken even in. Hieronder kun je alle informatie vinden 

Het juiste IBAN-nummer is trouwens CH57 8080 8007 9163 26121. Zie ook een van de foto’s boven dit artikel voor meer details. Want eerder was er even sprake van een niet werkend nummer. Hierbij gecorrigeerd! En de inschrijving is natuurlijk echt geldig wanneer voor 30 maart het inschrijfbedrag is overgemaakt. 

 

Inschrijfformulier: PDF invullen en als bijlage mailen: (https://sailcoaching.ch/segel-euro-cup-2024.html) Nu zijn er zeilers die problemen hebben dit PDF formulier ingevuld richting Zwitserland te krijgen. Probeer dan maar een downloadbaar Word document én/of een downloadbaar PDF document dat helemaal onderaan dit bericht te vinden is. Lukt het dan nog niet: mail dan je naam en telefoonnummer even naar PWS@upcmail.nl. Daar kan een Nederlandse hulplijn je zeker even helpen....

Promo filmpje VVV Fluelen.... (https://www.youtube.com/watch?app=desktop&v=NE_1ZrNQDtc&ab_channel=VirtualFootprints%F0%9F%90%BE%F0%9F%90%BE)

Verslag Clubracer.be over de EURO 2014 te Fluelen... (https://www.clubracer.be/europees-kampioenschap-olympiajol-kleurt-oranje/23981/)

---------------------------------------------------------------------------

Hierbij de informatie die wij hebben ontvangen van onze Zwitserse vrienden over de komende EURO2024 in Fluelen, Zwitserland.


ORGANISATIE
Flüelen aan de Urnersee, Zwitserland. De Urnersee is een deel van het Vierwoudstrekenmeer, ongeveer 12 km lang. Imposante bergen rijzen aan beide zijden uit het water. In de zomer zorgen thermische winden voor uitstekende zeilcondities. Het is één van de meest windzekere locaties van Zwitserland.

Flüelen aan de Urnersee, Zwitserland. De IOU Zwitserland en het Leistungszentrum Urnersee (LZU) organiseren de Euro Cup 2024 voor de Olympische jollen.

 

PROGRAMMA
Maandag 3 juni 2024
Aankomst, inschrijving en meting

Dinsdag 4 juni 2024
Aankomst, inschrijving en meting

Woensdag 5 juni 2024
11:00 uur: Skippers Meeting, aansluitend wedstrijden
’s Avonds: Officiële opening

Donderdag 6 juni 2024
11:00 uur: Skippers Meeting, aansluitend wedstrijden

Vrijdag 7 juni 2024
11:00 uur: Skippers Meeting, aansluitend wedstrijden
’s Avonds: Gezamenlijk diner, muziek

Zaterdag 8 juni 2024
11:00 uur: Skippers Meeting, aansluitend wedstrijden
’s Avonds: Prijsuitreiking

Zondag 9 juni 2024
Reserve dag

 

Inschrijvingsprocedure:

- inschrijven kan tot en met 30 maart a.s. 
- Download met onderstaande link inschrijfformulier.
- Vul de formuliervelden rechtstreeks in het PDF-document in.
- Stuur het ingevulde PDF per e-mail naar gogieisold@bluewin.ch naar Gogi Eisold.

- Maak op tijd het inschrijfgeld over 


Info over verblijf:

- Camperplaatsen kunnen bij de organisatie gereserveerd worden. Campers staan op parkeerplaats bij de haven

Meer info volgt


Aandachtspunten:
- meenemen bij inschrijving:
    * kopie meetbrief.
    * kopie lidmaatschap zeilvereniging die aangesloten is bij Watersportverbond.
    * kopie wedstrijdlicentie.
    * kopie aansprakelijkheidsverzekering.
- overige aandachtspunten
   * zorg voor een Autobahnvignet voor auto EN aanhanger.
   * controleer voor vertrek de lagers van de trailer, je zou niet de eerste zijn die halverwege strandt.
   * neem wielkeggen mee voor het parkeren van de aanhanger.
   * check de maximale lengte dat de mast mag uitsteken achter de boot. 

Contactpersoon in Zwitserland:
Gogi Eisold
Alte Zürcherstrasse 10B · 8918 Unterlunkhofen AG
Telefon: 0041 (0)79 668 10 64
E-Mail: gogieisold@bluewin.ch

 

Links:

Informatie op de Zwitserse website: (https://sailcoaching.ch/segel-euro-cup-2024.html)

Informatie over vignetten (https://www.indebergen.nl/weblog/52524-vignet-zwitserland/)

 

Downloads:

EURO SWISS EURO SWISS
Startbild Euro2014 Startbild Euro2014
782127f0-dfae-489a-a41a-2b6626993b37 782127f0-dfae-489a-a41a-2b6626993b37
IMG_8964 IMG_8964
20240608_194949 20240608_194949
20240608_194726~2 20240608_194726~2
EC24 O-Jollen-853229 EC24 O-Jollen-853229