Wilco Aukes is de beste all-rounder op Sneek

Een weekend met alle windsoorten

Wilco Aukes de beste allrounder tijdens de zomerwedstrijden op het Sneekermeer

Onder prachtige omstandigheden werden afgelopen weekend de zomerwedstrijden op het Sneekermeer verzeild met onder andere 21 Olympiajollen aan de start. Traditioneel worden er vier wedstrijden gezeild, waarbij er niet sprake is van aftrek van het slechtste resultaat. Dat betekent dat er een constante serie nodig is voor een goede totaalscore.

Zaterdag startte de 1e wedstrijd door een foutje van de verder uitstekend debuterende wedstrijdleider Rob Aukema wat later dan gepland, maar dat mocht de pret niet drukken. Zon en een schifterige windkracht 4 á 5 leverde een mooie wedstrijd op. Het veld startte zonder Luut die vlak voor de start zijn onderwant brak en daarmee direct een goede serie op zijn buik kon schrijven. Pier kwam uitstekend uit de start, direct gevolgd door Onno en Wilco. Deze drie hebben de hele wedstrijd stuivertje gewisseld. Op de finish was de laatste slag voor Wilco, gevolgd door Onno en Pier. Daarachter zeilde Geert een uitstekende pot die hij bekroonde met een vierde plek. Op de vijfde plek eindigde Bart die na een mislukt 1e kruisrak de schade voor het klassement beperkt hield. Ook daarachter was er een prachtige strijd en alle zeilers kwamen met een smile en een enkeling met een nat pak (Harm ging nog kopje onder in de haven) naar de Roerkoning voor de lunch.

‘s Middags was het nog mooier: nog steeds zon een nog wat aantrekkende wind. De wedstrijdleider vond dat ook en liet een lange wedstrijd zeilen. Onno ging van af het begin aan de leiding op de voet gevolgd door Maarten en Bart. Deze drie hadden een flink gat met de achtervolgers Pier en Wilco en dachten het onderling uit te kunnen vechten. Echter in het allerlaatste kruisrak gingen Wilco en Pier helemaal naar rechts en bijna (ze kregen vlak voor de finish nog een header) gingen ze naar de 1e en 2e plaats. Uiteindelijk was Onno verdiend 1e nadat hij de hele wedstrijd ook op die plek had gelegen. Bart finishte daar vlak achter, slechts een halve boot voor Wilco met daarachter Pier en meteen daarna Maarten. Luut had de boel weer wat aan elkaar geknoopt en werd 6e.

Zondag was het weer nog mooier, maar was er een zwakke wind die verschrikkelijk draaide. Jan de Best had meteen na de start de gang er enorm in en was voor niemand te houden. Hij vergat alleen de blauwe boei te ronden en was op weg naar de veel verder weg liggende groene boei. Sportief als O-jolzeilers zijn werd er naar hem geroepen, maar hij was zo ver weg dat hij dat niet meteen hoorde, zodat hij wegzakte naar het middenveld. Dat hij uiteindelijk die wedstrijd nog als 5e zou finishen was bijzonder knap. Wie ging er dan wel als 1e om de juiste boei: Luut, sinds deze zondag erkend lichtweerspecialist. Hij moest nog even een duel met Wilco uitvechten, maar werd souverein 1e voor Wilco, Onno en Pier.

Met nog één wedstrijd te gaan stonden Wilco en Onno gelijk met 6 punten. Pier stond 3e met 11 punten en Bart 4e met 13 punten. Het was duidelijk dat deze vier zeilers de podiumplekken moesten verdelen. Er was iets meer wind dan in de ochtend, maar deze was nog steeds zeer variabel. Bij de 1e boei was het pleit eigenlijk al beslecht. Zowel Pier als Onno hadden een mislukte start en dito kruisrak, terwijl Wilco en Bart bij de eerste vijf zaten. Geert rondde als 1e de boventon direct gevolgd door Luut die hem voordewind voorbij dobberde. De over stuurboord gestarte Maarten pakte even later de 2e plaats en eindigde deze race ook als 2e achter de onder deze omstandigheden ongenaakbare Luut. Geert hield stand op de 3e plek voor Bart die al had gezien dat Pier (hij werd deze race 15e) geen gevaar meer vormde voor zijn klassement. Onno had zich inmiddels teruggeknokt naar een 7e plek, maar kwam niet meer in de buurt van de als 5e finishende Wilco, die daarmee dit evenement naar zich toetrok.

Veel deelnemers die recent nog in Zwitserland hadden gezeild beseften dit weekend weer hoe geweldig de KWS haar wedstrijdorganisatie voor elkaar heeft en dat wij misschien ook wel erg verwend zijn. Echter ook in Sneek gaat het niet vanzelf en is er behoefte aan meer vrijwilligers, zodat de lasten gedeeld worden.