Verslag dag 6 Sneekweek

een medalrace voor velen behalve voor de winaar.

De einduitslag, klik hier (https://www.sneekweek.nl/uitslagen/2024/sneekweek/olympiajol#units)

 

Donderdag, race 6.

 

Eerst even wat rechtzetten van gisteren en ook meteen maar even de spanning er af halen: Jan was gisteren al zeker van zijn 18e bord. Van harte gefeliciteerd met deze prestatie van formaat. De rest van de toppers hadden echter  nog wel een robbertje uit te vechten met elkaar en dat is dan ook zeker gebeurd vandaag. met een vertraging van een dik uur starten we om ca kwart over elf op de M baan, westenwind met een knoopje of 10 tot 15. Lekker windje dus.

De U-vlag hangt er direct maar in dus we staan op scherp, Harmen heeft dit waarschijnlijk niet goed gezien want die is bezig met een dipstart. Helaas voor hem ziet het comité alles en is een UFD zijn deel. De rest gaat prima van start. Met een U-vlag zie je vaak een bananen-start en zo ook vandaag. Onno doorziet dit tafereeltje en trekt tijdig de boel strak zodat een prima start zijn deel is. maar er zijn er meer die dat kunstje kennen. Met een lange slag over stuurboord komt Klaas als eerst bij deze bovenboei. Op de voet gevolgd door Onno en Ton die weet die hij in het klassement op de hielen gezeten wordt door Wilco. Die verduivelde fries kan niet alleen een aardig balletje golfen maar maakt het Ton deze week ook aardig lastig op het water. Wilco heeft het zelf ten doel gesteld om “ton te pakken” deze week. Bij de start staat 2 nog 2 puntjes voor op Wilco maar je weet het maar nooit. Eén missslag en hij moet het nog lang horen. Maar Ton knippert vandaag niet met zijn ogen. Hij koerst rustig door en Wilco is degene met de misslag. Maar we hebben de “koskitengriene boat” eerder naar voren zien racen dus waarom vandaag niet?

Achter deze mannen komt Jan als 4e over de lijn gevolgd door Timo , Bart, Sybrand. Timo heeft met Sybrand  nog een strijd te gaan omdat de heren op één puntje achter elkaar staan. Het is zaak dat Sybrand wint van Timo met daartussen nog 1 bootje. Dat lijkt er nu nog niet op maar de race is nog lang en van Sybrand weten we dat hij een meester is in het naar voren zeilen. Plaats tien is voor Bouwe, deze had dit succesje even nodig. Dinsdag op de borrel ging er nog wat gemopper rond maar vandaag zit Bouwe maar weer mooi bij de toptien eerste boei! Wim en Wessel completeren deze toptien.

Bij de onderboei echter laat Ton nog even aan Klaas en Onno zien hoe je een goed voordewindsrak zeilt. Op naar het tweede lange kruisrak op het meer voordat we naar de Poelen gaan.  In dit kruisrak komen we nog even de startlijn tegen waar op dat moment de flitsen aan het voorbereiden zijn, nou zie daar maar eens heelhuids tussendoor te komen en zeker als je stuurboord ligt. Met wat geroep en “dank-je-wels” valt de schade gelukkig mee en kruist de overgrote meerderheid met een hele lange stuurboordslag richting PM-kanaal en boei 2. Daar aangekomen zijn de kaarten weer geschud. Waar Ton het voordewind goed doet herstelt Klaas de orde door wederom als eerste bij de bovenboei te zijn. Ton is nu twee en verwijst daarmee onno naar plaats drie. Bart heeft ook goede zaken gedaan met deze stuurboord slag en sluit als 4e achter de koplopers aan. Bart is echter op missie. Vorig jaar moest hij broer Luut voor laten gaan in het klassement en nu staan ze beide op 31 punten en het gaat er dus om wie vandaag als eerste over de lijn gaat. Bart ligt daar weliswaar voor op koers maar Luut maakt een mooie slag. Was hij bij de eerste bovenboei nog in geen velden of wegen te zien, nu sluit hij zich aan bij de toptien en we weten van eerder dagen dat Luut een voordewind zeiler is. Dat kan nog wel een spannend worden.

Op naar de onderton en daarna naar de Poelen waar weer van alles kan gebeuren. Bij de knik op de Saltpoel heeft Ton weer de kop overgenomen van Klaas en is Jan inmiddels ook bezig met een opmars en is Bart voorbij gegaan. Deze kijkt nog eens achterom en ziet broerlief wel dichterbij komen maar er is nog voldoende ruimte denkt Bart. Dat komt wel goed. Waar we gister een afgekorte baan hadden op de poelen konden we deze keer de zwarte lijntjes gewoon volgen. Heel simpel zou je denken en inderdaad, voor de meesten was dat ook heel simpel. Gek genoeg voor degene die veruit de meeste uren hier op de plassen doorbrengt bleek dat nog geen één-tweetje. Bij boei 14 stuurt Onno resoluut de NED31 richting boei 19 en heeft er totaal geen erg in dat de rest eerst nog even naar boei 21 gaat. Eenmaal aangekomen bij boei 19 ziet hij zijn fout in en kan dan voordewind terug naar boei 21 om daar 5 plaatsen in te leveren. Gelukkig kan hij zit deze misstap veroorloven in het klassement. Aangekomen bij boei 20 zij de kaarten aardig geschudt; Ton blijft keurig op kop en gaat zijn eerste ééntje noteren. Jan doet wat hij de hele week als doet, namelijk naar voren zeilen en tekent voor plaats 2, Onno en Sybrand weten nog een plaatsje op te schuiven in dit laatste rak en Bart blijft steady op plaats 4 zeilen. Luut schikt zich in zijn lot dat hij Mem de Zee moet vertellen dat Bart sneller was deze week en Wilco heeft zijn stinkende best gedaan om naar voren te zeilen, dat is aardig gelukt maar nu Ton ver uit zicht is, is zijn missie mislukt; plaats vier is voor Ton en Wilco op plaats vijf. De sportieve revance zal op de golfbaan worden plaatsvinden en daarna weer op het ONK. Bart schuift door zijn vierde plek vandaag een plaatsje op in het klassement ten koste van Fedde en Luut legt beslag op plaats 8.

Daarachter strijden Timo en Sybrand nog altijd een verbeten strijd uit. Was Timo bij de eerste bovenboei nog voor Sybrand, bij boei 2 had Sybrand wat plaatsjes gewonnen en nestelt zich voor Timo. Maar met Timo op zijn spiegel maakt dat in het klassement nog niks uit. Daarvoor zal er een bootje tussen moeten komen. Sybrand probeert echt alles maar Timo volgt als de spreekwoordelijke strontvlieg de spiegel van de PDC racer. Op de poelen probeert Sybrand om Timo achter Onno aan te sturen maar deze trapt daar niet in. Timo gaat er rustig voor zitten en toert achter Sybrand aan, wetende dat hij hem daarmee voorblijft in het klassement. Sybrand ondanks dagwinst op Timo op plaats 10 en Timo op plaats negen.

Over dagwinsten gesproken, de sneekweek als geheel is de grote winnaar. Mooi weer, mooie wind en prima organisatie. Alles vlekkeloos verlopen en hulde aan een ieder die daar aan bijgedragen heeft. Speciale dank van mij aan Gerard die mij gesouffleerd heeft met wat boei-uitslagen en een hart onder riem voor Robin Visser die met zijn nieuwe 705 jachtwerf Heeg Jol iedere dag de gelederen sloot maar zich niet liet ontmoedigen en stug door zeilde. Knap gedaan!

Vloot Fryslan bedankt voor de gezellige borrel en wij hopen elkaar weer te treffen op het ONK over drie weken!

 

Hardzeildag, race 5

 

Zonder vertraging of oponthoud geeft het comité om 10 voor 9, een uur eerder vanwege een oude Friese traditie om het oude stalen bakken over de friese wateren ten strijde te gaan onder de naam Skutsjesîlen. Dat begint normaal om 14 uur maar dat gaat niet samen met de Hardzeildag dus schikken beide partijen 1 uur. Wij beginnen een uur eerder, zij starten een uur later. Alles opgelost zou je denken.

Nou, dat bleek niet voor allemaal het geval te zijn. Onno had gisteren bij de borrel toch iets te veel bier op en Luut had zijn Marga op visite, nou dan weet je het wel. De één was zijn starthorloge vergeten en de ander niet alleen zijn starthorloge maar ook nog zijn drinken, en dat voor de tweede dag op rij. Benieuwd of dat iets goeds beloofd voor de uitslagen. Onno moet winnen om zicht te houden op zijn zoveelste bord, Luut kan eigenlijk niet meer winnen tenzij de sloep met daarin de gehele top 6 door een skutsje overvaren wordt. Nou ja, ik heb met Onno mijn horloge gedeeld en met Luut wat drinken en heb en-passant een mooie naam voor mijn nieuwe boot: Parlevinker.

Maar goed, de wind is West, de baan is M en de kleur is rood; een kort stukje afsnijden op de Poelen.

De startlijn ligt er best goed in en de bovenboei ook mooi in het midden. Alle reden dus voor een groot aantal om bij de pin te starten. Helaas voor deze club, waaronder eerder genoemde Onno werd deze koers plotsklaps slecht en kwamen de pinzeilers met een lange bakboordslag bedrogen uit. Quintes en Jeroen lagen mooi in het midden van de startlijn, gingen kort na de start overstag, kregen een mooie opsteker en zeilden pardoes als 1 en 2 naar de bovenboei. Op de voet gevolgd door Luut die een slokje van zijn nieuwe drinkfles had genomen en merkte dat daar wel heel veel energie in zit, Gelukkig werkt het voor hem wel 😊.

Aangekomen bij de onderboei weet Q deze als eerste te ronden maar zit Luut hem al op de hielen. Q kiest voor een lange slag over stuurboord richting het PM kanaal en Luut kiest er (dus) voor om over bakoord het meer op te gaan. Je zou denken dat Q wel in de verdediging zal gaan maar niets is  minder waar en Q, zeker van zijn zaak zeilt gewoon door. Achter deze heren klopt nu ook Fedde aan. Hij was de tien-plus posities wel zat en hij had er zin in om op hardzeildag in ieder geval top 5 te zeilen en zo weer een mooi zilver hebbedingetje op de schoorsteenmantel te kunnen zetten. Direct daarachter ook weer Wessel die moet toezien hoe Jan hem niet alleen in het klassement voorblijft maar met deze stand zelfs uitloopt. Achterom hoeft Wessel niet meer te kijken, Hans, met bretels maakt de top-5 vol. Onno komt teleurstellend als 18e om de onderton en moet aan een bijkans kansloze missie beginnen wil hij nog enige aanspraak maken op een bord.

Bij bovenboei nummer 2 liggen de kaarten inmiddels anders. Quntus heeft een hoge tol betaald voor zijn slag richting het PM kanaal en komt als 8e bij de bovenboei die ditmaal als eerste door Fedde wordt gerond, kijk, nou maken we iets goed van de laatste dagen. Met een ware boppeslag heeft Fedde de kop overgenomen en moet zelfs Luut toezien hoe de oud-preses aan de leiding gaat. Dat zit hem niet lekker, nog maar een slokje van dat wondermiddel, een lang voordewinds rak en dan ben ik er vast voorbij moet Luut gedacht hebben. Waar de meesten even uitrusten als het voor de wind gaat begint de wedstrijd voor Luut dan pas echt. “jonge, foar my is foar de wyn hurd wurkje” en zoals we allemaal weten wordt hurd wurkjen beloond. Als nummer één gaat luut om de tweede onderton op weg naar de poelen. De kopgroep van 4 heeft zich dan al serieus los weten te maken van de rest die nu al kansloos is om hier nog bij te komen, maar je weet het nooit met de Poelen, daar kan van alles gebeuren.

 

In het achterveld gebeurd dan ineens van alles. Jan Tekstra, niet alleen in Friesland bekend voor zijn kunsten in de muziek maar ook in Hilversum een graag geziene gast heeft de aandacht getrokken van omroep Max. Deze wil een reportage maken van het skutjsesilen op Sneek en Jan Slagter en Jan Tekstra blijken dikke vrienden die elkaar overal weten te vinden. De persboot inclusief grime komt bij Jan langszij. Eerst wordt er wat roos uit Jan zijn wilde haren gekamd, dan komt er wat poeder op zijn snoet, want hji moet er natuurlijk wel knap op staan vanavond en dan kan het grote interview beginnen. Zelden hebben wij Jan zo serieus naar zijn zeil en vaantje zien turen dan vandaag. Jammer dat hij helemaal achteraan lag maar tv zal tv niet zijn als ze dat nog wel zo weten te brengen dat Jan ergens strak vooraan zeilt. Na het interview volgen nog wat aktieshots rond de boot en weg is Max weer. Inmiddels heeft Jan, en ik dus ook een vrije blik over het hele veld voor ons (!) daar zien we de andere Jan het leven van Fedde, Luut en Wessel zuur maken door vanaf boei 12 op de Saltpoel de kop over te nemen. Ze zijn met een knik in de schoot op weg naar de Poelen en dit Admiraalzeilen is Jan wel toevertrouwd. Wessel volgt gedwee maar ziet zijn bord wel tussen de vingers door glippen. Onno is dan alle moed al verloren. Hij weet wel wat plaatsen op de schuiven en komt als 13e bij de Saltpoel aan maar de voorspring van de kopgroep is dermate dat hij maar gaat genieten van de prachtige omgeving. Hij kijkt nog es op zijn klokje en weet dat zijn klassement-uur geslagen heeft. Nu zeker nog plaats 3 veiligstellen. Wilco, nu nog nummer 4 in het klassement heeft weliswaar een aftrekker van jewelste maar zeilt ook vandaag niet zijn beste race. Hoewel begonnen in het achterveld weet deze top-golfer toch weer vele plaatjes naar voren te scharrrelen. Ieder rak is er wel eentje van 5 onder par en boei voor boei schuift hij mooi op. Wordt het dan toch nog spannend in de strijd om de laagste trede?

Achter de kopgroep strijden Q, Doeke, Hans, Bart, Onno en Wilco om de best of the rest plaatsen. Dat gaat met wisselend succes. Hoewel we tot diep in de poelen met een knik in de schootvaren, er een kruisrak uitgehaald was omdat de baan korter moest, blijven er nog wel een paar listige rakjes over waar de 6 heren elkaar het leven behoorlijk lastig maken. De plekjes wisselen als een lentetwirre maar bij boei 20 lijken de kaarten toch geschud; Jan heeft een mooie voorsprong opgebouwd en Fedde met daar weer achter Wessel kunnen alleen nog maar toezien hoe hun voorligger het goed doet; voor geen van deze heren is er vandaag nog iets te winnen. Doeke, Luut en Q denken daar nog even anders over. Q gaat nog even het loefduel met Luut aan maar deze sluwe vos laat zich natuurlijk de kaas niet van het brood eten. Hij kijkt es naar Q alsof hij zeggen wil”wat soe do no wolle” trekt de schoot nog een keer aan en Q heeft niks anders te doen dan zich te schikken in zijn lot. Lag hij een uur geleden nog op plek 1, een kwartier later op plek 8 nu moet hij tevreden zijn met een 5e plaats. Net genoeg voor dat zilveren hebbedingetje. Dat krijgt, bij gebrek aan een schoorsteenmantel in de woonboot een plaatsje op zijn nachtkastje.

Achter dit drietal proberen Hans, Bart en Wilco elkaar nog wat loeven af te steken maar als snel zien ze dat ook dat niet meer lukt en al keuvelend gaan ook deze heren naar de finishlijn. Onno moet af en toe achterom kijken om Klaas W van zich af te houden. Van nature trekken deze twee grootmachten naar elkaar toe. In het verleden bootmaatjes in de Valk en nu samen strijden om plaats tien op hardzeildag. Hoewel de onderlinge afstand bij boei 20 nog redelijk groot is, is Klaas W wel aan een indrukwekkende opmars bezig, Ooit lag hij vandaag achteraan bij ondergetekende en bij Jan Tekstra maar dat lijkt een eeuwigheid geleden en nu moet hij nog even een toptien klassering veilig stellen. Helaas voor Klaas heeft Onno ook gezien hoe laat het is en geeft nog even gas in het lange voordewindserak richting boei 1.  Klaas moet genoegen nemen met twee eentjes vandaag. Omdat de spatie ontbreekt zijn het echter niet de eentjes waar Klaas op zit te wachten. Als het morgen nou een windkracht 6 ging waaien….. als, als als.

 

Morgen de finale! Jan staat er goed op maar we weten van 2 jaar geleden dat dat geen garantie voor succes is toen Fedde hem op de laatste dag nog even het bord onder de neus vandaan trok; Fedde noteerde een één en Jan een zesde plaats, ja op de Poelen gebeurt van alles en je hebt pas goud als je het in handen hebt. (en meedoet...)

Tot morgen en veel plezier met het Skûtsjesilen. Juich even extra hard voor het Skûtsje van Langweer (met de Zwaan in het zeil) waar Maurice de adviseur is.

 

 

Dinsdag race 4.

 

De dag begint met gelukkig iets meer wind dan gisteren. Er zit nog wel een draaiing aan te komen en dus wordt bij voorbaat de uitstel er al in gehesen maar omdat niet gezegd kan worden hoe lang dit duurt hangt hij op het schip. Op de toren hangt de mededelingenvlag met daaronder de nummer 1 vlag. Helaas wordt deze combinatie door een enkeling aangezien voor uitstel van 1 uur. Gelukkig herinnert de overgrote meerderheid nog de woorden van de wedstrijdleider om paraat te staan voor de start.

Deze start is er dan ook om 10.15 waar we op baan H vertrekken, ook weer net als maandag. Bij het controleren van de boei was het een aantal mensen opgevallen dat deze een beetje stuurboord van de middellijn lag. Niet geheel toevallig waren dit waarschijnlijk ook de eersten bij de bovenboei. Dit clubje aangevoerd door 2x nr 17 in het zeil en daarachter Pier Thomas en Onno rondden dan ook als eerste de boei. Korte tijd later gevolgd door de masse en dan weet je dat er van alles fout kan gaan. Wat getier, geschreeuw en een paar strafrondjes verder gaat het dan toch in optocht nasr de eerste onderboei. Daar weet de GER17 als eerste aan te komen, gevolgd door NED17 en daarachter in middels NED31 die vlootgenoot Pier Thomas naar de vierde plek verwijst. Bij de volgende bovenboei is er niet heel veel gewijzigd. Achterin echter destemeer. Klaas W was even de weg kwijt. Klaas is eigenlijk onze zesde zekerheid; als het hard waait doet de rest mee om plaats twee maar met deze windjes moet hij er toch verrekte hard voor werken. Maar dat gaat m aardig af. Achterin beginnen dendert de 581 bootje voor bootje voorbij. Ondergetekende begon samen met Klaas aan deze opmars maar moest hem halverwege de poelen toch echt laten gaan.

Wie ook wat bootjes moest laten gaan was Good Old Hans de Haas. Begonnen bij een heel mooi plekke 5 bij de eerste bovenboei moest ook Hans op de Poelen wat bootjes laten gaan. Dat lag zeker niet aan Hans die met een nieuwe broekriem  strak uitgerust de dag was begonnen maar we hadden toch zo wel wat draaiingen op die poelen waardoor het stieken toch wel lastig was.

Wie daar weinig last van had was Jan. Hij had vanochtend het Financiele dagblad opengeslagen en zag dat zij concurrentie links en recht zeilmakerijen opkoopt. Dat moet ik ook hebben dacht Jan en een eerste plek op de Sneekweek helpt zeker om de verkoopprijs van Jama Inc omhoog te krijgen. Wessel stribbelt echter  nog danig tegen. Jan staat dan 2 puntjes achter bij Wessel maar als hij omkijkt is Wessel op veilige afstand. Eenmaal aangekomen bij boei 23 komt wessel echter wel verdraaid dichtbij. Onno ligt dan weliswaar nog op plaats 3 maar Wessel klopt inmiddels behoorlijk aan. Met een derde plek zou de strijd exct gelijk zijn. Onno kan echter ook rekenen en weet dat ieder puntje hem niet alleen op het podium houdt maar ook nog zeker kans geeft op de overwinning. Op dit moment heeft Onno nog de hoogste aftrek en dat maakt dat het nog behoorlijk spannend kan worden.

Inmiddels stoomt Fedde ook weer mooi door. Waar hij de afgelopen dagen buiten de toptien eindigde wordt het nu tijd voor een mooie uitslag. Plaats vier is vandaag het maximaal haalbare nu niet alleen Jan en Ton los zijn van de rest maar ook Onno defintief beslag legt op plaats drie.

Daarachter komt Wilco sterk naar voren en weet op de poelen en in het laatste rak beslag te leggen op plaats 6, net achter Wessel die vandaag even niet zijn dag had en genoegen moet nemen met plaats vijf en, erger nog ook de koppositie moet overdragen aan Jan, Maarrrr er is nog niks aan de hand.

En Thies? Die had even de communicatie met de vlaggen gemist. Wellicht had ook Thies de kwaal die gister Hotze trof en herkent hij het niet meer zo goed als het wat slap hangt. Daar zijn overigens wel oplossingen voor mannen 😊

Het ligt allemaal heel dicht bij elkaar en er is van alles mogelijk. Traditiegetrouw gebeurt er van alles op de Hardzeildag en wacht ons morgen weer een prachtige dag.

Maandag race 3

 

Hadden we gisteren 4 van de zeven ojol zekerheden, vandaag waren een hoop zeilers even hun zekerheden kwijt. Het begon al met een twijfelend comité dat van het ene op het andere been hinkte. Eerst baan H, toen de uitstel er in en positie gekozen voor baan G. Een keurige toelichting vanuit de omroepinstallatie op het stsrtschip duidde dit besluit; men wilde een stabiele wind afwachten. Daarna toch terug naar baan H maar die hele stabiele wind hebben we helaas niet meer gezien vandaag. Om bijna kwart voor 11, klinkt dan toch het startschot maar hoewel het veld redelijk verdeeld op de startlijn lag ging het in het midden van de startlijn massaal fout.

Reden voor het comité om de U-vlag er in te hangen, een logische beslissing maar niet iedereen had dit opgemerkt. Hotze toerde met nog 2 minuten te gaan rustig boven de lijn tot hij er door een medezeiler op gewezen werd dat er toch echt een U-vlag hang. “oh ja, ik dacht dat het de uitstel vlag was, hij hangt ook zo slap en dan herken je hem niet meer” nee Hotze dat klopt, maar dat is wel met meer dingen….

De tweede start gaat gelukkig goed en de “pinzeilers’ maken een lange slag over bakboord die niet heel goed uit lijkt te pakken. Andere kiezen meteen voor stuurboord en een groepje kiest het midden. Dit blijkt nog niet zo slecht te zijn. Ton komt als eerste bij de bovenboei, op de hielen gezeten door jawel Wessel en daarachter een groepje met Klaas W, Sybrand en Henk Kuiper. Henk moest vanochtend even met de kop schudden vanwege een slechte nacht maar dit bleek geen beletsel om er na de start als een speer vandoor de gaan. Als hij dit plekje nou eens vast weet te houden zal hij vannacht weer slapen als doornroosje.

Op naar de onderton, dit blijkt helaas geen onderTon maar een Wesselton te zijn. Wessel heeft er zin in vandaag en schuift aan de echte Ton voorbij om de koppositie over te nemen. Ton kan niks anders dan volgen en de kogroep wordt gecompleteerd door Sybrand die een plaatsje is opgeschoven en ook Jan klopt aan bij de koplopers. Grote verassing is misschien wel Ronald Leusink die na een jaartje andere leuke dingen doen dan zeilen even moest wennen aan de boot maar zich nu weer helemaal senang voelt. Na de tweede onderton ligt hij mooi op koers voor een toptien uitslag, benieuwd hoe dit afloopt. In deze kopgroep zit ook Doeke die rondvaart met het bord TE KOOP op dek maar het belemmert hem geenszins zijn naam als lichtweer zeiler eer aan de doen, Je gaat je dan afvragen waarom deze snelle Linnekuhl door Doeke naar de coulissen wordt verwezen. Brengt een nieuwe boot meer snelheid? We zullen het gaan zien. Eerst maar eens even de plekjes vast zien te houden, op weg naar de Poelen zal dit nog wel een hele kluif worden.

Daarmee komen we meteen op zekerheidje nummer vijf; op de poelen kan alles anders gaan. En dat ging het vandaag ook weer. Hille van der Tempel wees me er vanochtend op dat niet alleen aan in de kopgroep van alles gebeurd maar dat ook achterin volop strijd is en dat heb ik vandaag maar even aanschouwd. Strijd was er volop, ook mede door de enorme windschiftingen die de een vooruit helpen en de ander naar achteren. Zo onstond er vandaag op de poelen opnieuw een schifting. Jan ten Hoeve had inmiddels de snelheid gevonden en Wessel resoluut waar de tweede plaats verwezen maar daarachter was er volop strijd. Doeke, Onno, Sybrand en zelfs Thies hebben kunnen ruiken aan deze derde plaats maar bij het ronden van boei 20 bovenin de poelen is het toch echt jan Tekstra die met de verjaardagsmuts nog op toch echt als derde de boei rondt.

Daarachter wordt nog volop gestreden, Was Ronald eerst nog 6e, nu moet hij lijdzaam toezien hoe windschiftingen er voor zorgen dat deze plek niet langer de zijne zal zijn. Ook Sybrand moet zijn meerder erkennen in Doeke en Thies klopt ook aan voor een plaatje bij de eerst 5. Helaas voor Ton ziet hij zijn eerste plaats steeds verder uit beeld vertrekken.  Bootje na bootje komt hem voorbij maar gelukkig is een toptien notering nog steeds in beeld. Langzaam maar zeker wordt de toptien duidelijk.

Daarachter is nog niks beslist. De grote groep wordt afgesloten door Hille die op de poelen goede zaken heeft gedaan en de aansluiting met de grote groep heeft gevonden. Achter hem ontstaat een niemandsland van een meter of 100 waarna Wilco en Harry vos de strijd aangaan om samen de aansluiting bij Hille te vinden. Ze hebben hier nog een heel lang voordewinds en na boei 10 ruimewindse rak de tijd voor en zullen die ook goed gaan benutten.

In de staart van de groep begint zich ook de eindstand op te tekenen. Met een tussenruimte per bootje van een meter of 25 is zelfs nog voldoende ruimte om even op het voordek te water zonder dat dit een plaatsje kost. In de F1 zouden ze dit een gratis pitstop noemen.

Terug naar de koplopers. Aan Jan zijn overwinning twijfelt niemand meer Wessel komt daar mooi achteraan en Jan tekent heel knap voor plaats 3! Daarachter is het nog even spannend geworden tussen Onno en Thies maar laatstgenoemde had nog water onder het dek van zijn omslaanbeurt van gisteren en moet Onno voor laten gaan. Daarachter Doeke en Sybrand. Ton weet de schade te beperken tot een 8e plaats en Bart en Ronald maken de toptien compleet. Knap gezeild allemaal!

Wilco heeft de aansluiting toch gevonden en zich niet alleen los weten te wurmen van Harry maar is Hille en ook nog Cock voorbij gegaan. Met de 28e plaats zal hij echter niet tevreden zijn. Morgen nieuwe kansen Wilco!

En Henk Kuiper dan? Tsja, Henk zal wel een paar keer gevloekt hebben maar met uiteindelijk een 14e plekje mag hij zeker niet mopperen.’

Morgen weer een dag!

 

nabrander: dat heb je als je ligt te tobben in het achterveld. dan mis je nog wel es iets. Zoals de aktie van Onno, Thies, Timo en Wilco die niet via Saltpoel naar boei 16 zeilden mar er voor kozen om dat via de Siebesloot te doen. Dat bleek voor de eerstgenoemden goed uit te pakken maar gaandeweg werd deze route slechter en kon Wilco helaas niet de slag maken die hij voor ogen had. Maar al met al wel een mooie aktie van deze mannen. Overigens niet voor het eerst maar dit keer wel met een beter resultsaat.

 

 

Zondag, race 2

Vandaag maar liefst twee verslagen! Jan ten Hoeve en Siep Vestdijk! Vloot Friesland en de Sneekweek mag blij zijn met zoveel schrijfinzet!!

 

1. Een verslag van de 2e dag van de Sneekweek.


De dag begint met een zonnetje en al vroeg met wat wind uit Noord noordwest. Comite al vroeg met startschip op zijn plaats.
Alle verzamelen om de eerste start te gretig te zijn, dus algehele terugroep. 2e poging ging onder de U vlag goed.
In het begin leek de rechterkant de beste keuze. Echte dichter bij de vaargeul. Trekt Wessel de kar van links. Mooie voorsprong  gelijk in het begin.
Het boeironden was een moeilijke taak. Voor de wind ging het voor alleen goed en gesapig richting onder boei.Daar was het opmerkelijk stil.
.
In het volgende rak deed Onno en De nieuwe Klaas (ned22) er alles aan om voor in wat vuurwerk te leveren.
Midden in het rak deed een grote zeiler alle moeite om onder zijn giek door te kruipen zonder de schoot los te maken.Gevolg de bijna vrijwillige zwem partij.
Op de weg naar de poelen was het hard werken voor ieder maar voor de meesten zonder resultaat.
Klaas gevold door Ton , en nog 3a4 zeiler met een moeilijk kruisrak.Er gebeurde weinig, alleen Bart en Wilco konden een plaatsje opschuiven. Thies dus met nat pak worstelde zich door het veld.

Veel verschuivingen dan in het laatste kruisrak op de poelen..Onderweg naar het laatste rak richting finish moest voor het eerst boei 3 meegenomen worden.
De bedenker van de nieuwe banen zou bijna de boei vergeten.Oei ging nog net goed.
Wessel 1, Onno2. Jan 3.
Aan de wal een biertje bij Jan. Dan douchen.
Vanaf ca 14.30 de sterke verhalen aan land.
Altijd weer mooi.
De plastic beker met statie geld maakten dat het een moeilijke start had.Eenmaal een beker , dan wachten tot EricJan een hoosvat bier gaat halen.
Het bier loopt daarna goed en het doorgeven het hoosvat was een super oplossing zodat iedereen wel een klein rondje uitgegeven heeft.
Dan is de dag gelopen.Nu uitrusten .
Het was een mooie dag..
O ja, laten we de regel stuurboord wijkt voor bakboord in ere houden.
Dan komt alles goed.


2. Tradities zijn er om in ere te houden en zo is ook een algemene valse start één van de zeven zekerheden van de Ojol. Of we de andere zes zekerheden ook gaan volmaken weten we nu nog niet maar deze hebben we in ieder geval vast afgevinkt. Nou met wel gezegd dat een lange startlijn niet zo heel veel zin heeft als deze er niet goed in ligt. Dat was vanochtend het geval zodat niet alleen alle toppers zich bij het schip meldden maar vervolgens ook alle andere bootjes als makke schapen volgden met als resultaat inderdaad deze massale valse start. Start nummer twee leek een herhaling te worden maar gelukkig gingen we nu wel goed weg op baan N, Noord-west.

Een aantal van de koplopers van gisteren zoals Onno, Klaas Westerdijk , Luut en Klaas Weissenbach koos een voor lange slag over bakboord. Andere gingen direct na de start weg over stuurboord om zo de vrije wind te vinden. Tijdens de lange bakboordslag zal er wel wat twijfel zijn geweest toch over stag te gaan maar de aanhouders werden wel beloond en kwam mooi op rij als eerst bij de bovenboei. Wessel als eerste. Klaas 22 (we hebben nu twee Klazen W, dus we  noemen Klaas Westerdijk nu even Klaas22 ) gevolgd door Onno en Wilco. Ook de overige top 10 van gister meldde zich weer in de kopgroep. Grote afwezige was deze keer Thies die even de weg kwijt was. Of dat nog goed zal komen gaan we later zien.

Bij de volgende boei weet Wessel zijn koppositie te versterken en dit is dan ook meteen de tweede zekerheid; een Wessel Kuik aan kop geeft deze positie niet meer af; petje op en gaan. Een aantal zeilers had gehoopt dat hij de 16m2 achter de auto zou hangen maar deze stond achteraan in de schuur en de Ojol vooraan, tsja en dan  heeft de rest van het veld een hele kluif aan Wessel.

Daarachter gebeurde er van alles. Onno streed met succes met Klaas22 om plaats 2 en Jan tH had ook iets recht te zetten. Hij koos in het eerst rak voor een stuurboordslag maar dit pakte niet heel goed uit. Gevolg was een noodzakelijke inhaalrace maar laat dat maar aan Jan over; zekerheid nummer drie; Jan geeft zich niet snel gewonnen en weet zich altijd naar voren te wurmen. Zo ook vandaag. Bootje voor bootje werd voorbij gestreefd. Timo, Klaas W, Bart, Klaas22 en in het laatste rak keek ook Wilco een aantal keren nerveus achterom maar Jan had maling aan deze mannen. Helaas voor hem waren Onno en Wessel te ver uit zicht om deze nog bij te halen. Het verschil tussen de twee koplopers was toen al zeker honderd meter en ga dat maar eens goedmaken. Dat valt niet mee.

Wat ook niet meeviel was de strijd van Thies, ergens op de poelen keek u schrijver achterom en zag daar een bekend koppie opdoemen. Thies had de route weer gevonden en was ook aan een opmars bezig. In de korte rakken werden nog wat bootjes verslonden maar of dat genoeg was om de aftrek uit te stellen is nog maar zeer de vraag.

In het grote veld gebeurde ook nog van alles; gemopper, foutjes en teleurstellingen stapelden zich op en ja dan komt het er wel een keer verkeerd uit. Ondergetekende ging zijn boekje te buiten tegen de 631, had niet gemoeten maar is wel gebeurd. Sorry Geert! Gelukkig bleken er meer mensen foutjes te maken gezien het aantal rondjes wat er gedraaid is. met name net na de boeirondingen was het bij tijden druk met rondjes draaien. Maar ja met zo’n windje probeer je nog wel es iets wat misschien niet altijd mag maar wel kan.

We verlaten de Poelen zoals we er gekomen zijn; via de Saltpoel; eerst een stukje halve wind en vanaf boei 15 weer aan de wind richting het PM kanaal. Voor een aantal zal het venijn in deze staart van de wedstrijd. Een aantal pakten hier nog plekjes terug die ze op het halve windse rak verloren hadden anderen verstevigen hier hun positie; Jan weet hier nog beslag te leggen op plaats drie en Bart pakt hier ook nog een puntje.

De top tien wordt afgesloten door Ton die daarmee niet heel tevreden zal zijn na plek 7 van gister.

En Thies? Thiessie deed wat hij kon. In de Chinese mythologie staat de 8 voor de acht onsterfelijken en ja, dat past hem wel. Hij geeft niet op maar kwam vandaag niet verder dan positie 2x8 en staat nu in het klassement op? juist; plaats 8.

En hebben we dan nog meer zekerheden, jawel er is altijd wel iemand die een boei mist en die eer viel dit keer Quintus ten deel. Hoewel boei 1 niet direct een boeironding vereist moest deze wel degelijk over bakboord genomen worden. Gelukkig werd Q hier (net te laat) op gewezen en kon daarmee een DSQ voorkomen. Daarmee zijn we vandaag ook weer aan een einde gekomen. Benieuwd of er morgen weer een zekerheidje tevoorschijn komt.

 

Zaterdag, dag 1;

Zo, de kop is er af; de sneekweek is begonnen. Met in totaal ca 500 boten op het water, waarvan 1 op de 10 een Ojol is! een prachtig groot veld, wat niet alleen veel bekijks heeft, maar zeker ook zo zijn invloed bij de organisatie; hadden we al 2 ojollers in het bestuur, straks wordt Rob Aukema ook nog de voorzitter, zodat er Ojol bloed stroomt door 1 op de 3 bestuursleden.

Die invloed vonden we vanochtend terug in de organisatie. De wedstrijdleiding was de boodschap meegegeven, om vooral geen gedoe met de Ojol-klasse te krijgen en alle registers werden opengetrokken om dat te voorkomen. De wind kreeg de tijd om te draaien, de startlijn was keurig op lengte en de baan werd kort voor de start nog gewijzigd van L naar M. Voor thuislezers, dan gaan we met de klok mee iets meer in de richting van het Heeregat (daarover later meer 😊 )zodat een mooi lang, eerste rak in het verschiet ligt. Hulde aan de wedstrijdleider voor deze prima  beslissing!

Bij zo’n lange baan heb je dan ineens genoeg keuze om je plaatsje te zoeken en waarschijnlijk heeft Johan Schurer even zijn tong er af gebeten omdat jawel, heel veel bootjes er voor kozen om bij het schip te starten. Al dat gedoe om een lange startlijn voor niks! Wonderlijk genoeg en tegen alle tradities gingen we foutloos van start!

De zeilers die kozen voor een lange bakboorslag, werden beloond voor deze keuze. Onder hen Timo, Jan TH en Wessel K, die zich een daarmee verzekerden van een rustige ronding van de eerste bovenboei. Helaas gold dat niet voor iedereen. Waarschijnlijk hadden een hoop zeilers niet heel goed op banenkaart gekeken, want het leek alsof er toch een aantal waren die dachten de boei over bakboord te moeten ronden. Veel bootjes kwamen dan ook over bakboord aan en dat gaf de eerste foutdenkers even wat verwarring, maar al snel volgde iedereen als makke schapen de stuurboord ronding, om dan vervolgens wel even geconfronteerd te worden met de andere bakboorders, die dan toch echt voorrang hebben en in veel gevallen dat ook even luidkeels laten weten. Afgezien van een enkele botsing, zoals bijvoorbeeld Dirty Harry, die zich even midscheeps in een stuurboord boot boorden, ging het er redelijk ordentelijk aan toe.

Op naar de onderton alwaar weer een heel veld, meest weer over stuurboord met een enkeling over bakboord en ook hier weer een hoop geroep en gemopper, maar uiteindelijk valt ook hier de schade mee.

Inmiddels heeft zich aan de kop een vast groepje gevormd die weliswaar nog van positie zal wisselen, maar niet van samenstelling. Waar Timo als eerste om de bovenboei gaat, doet hij samen met Thies (Thiessie voor intimi) stuivertje wisselen per rak, nu hebben we 11 rakken en Timo begint als winnaar van het eerste rak, ze wisselen zo’n beetje om en om van plaats 1, wie o wie trekt er dan statistisch aan het langste eind? We zullen het gaan zien in de uitslagen. Daarachter is het echter wel spannend. Wilco weet zich aardig naar voren te zeilen, evenals Onno die heel goed van een slecht eerste rak weet te herstellen en met name na boei 8 een mooi opmars start vanaf plaats 8. Hij weet zijn bootje net boven de voorliggers te wurmen en heeft zo de wind letterlijk als eerste in de zeilen. Daarvoor strijden Wessel en Wilco om de derde plaats en het is pas op de Poelen als ook de gebroeders De Zee aankloppen voor de hogere regionen. Dat wil zeggen, Bart weet Luut nog achter zicht te houden, hoewel die in de laatste kruisrakken op de Poelen nog aardig dichterbij komt. In al dat gewoel treffen we ook nog Jan tH, Klaas W en Ton Odw aan die aardig aan elkaar gewaagd zijn. Helaas voor Wilco krijgt hij te maken met ongewillig materiaal en moet zijn strijd om plaats 3 staken, erger nog hij wordt nog voorbij gevaren door Jan en Onno, die bij het ronden van de laatste bovenboei op de Poelen, gretig gebruik maken van zijn ontstane handicap. Gelukkig weet Wilco de Eminance Grise onder de ojollers, nog achter zich te houden, Luut en Bart vechten een ware broederstrijd uit op de Poelen waar Klaas W. als baken van rust tussenbeide komt en de heren tot rust weet te manen. Gebroederlijk gaat het richting boei 1.

Inmiddels in het achterveld gebeurt van alles. Sybrand, net van een slechte eerste rak bekomen, weet zich net als Ronald in het lange voor- en ruimewindse rak, een aantal plekjes naar voren te wurmen, maar laatst genoemde weet die winst niet meteen in klare munt om te zetten. Waar het ook niet helemaal goed mee gaat is Hans. Hij heeft vandaag een hele nieuwe invulling gegeven aan de uitdrukking  “sile mei de sek op dek” : Aangekomen bij boei 21, was Hans de spijkerbroek letterlijk en figuurlijk tot op de knieën gezakt. Het is nog een wonder dat hij onder de giek door kon komen, want de achterliggers hadden vrij zicht op Hans zijn ondergoed en we weten nu ook hoe dat andere Heeregat er uit ziet. Het is maar goed dat er geen piranha’s in de Poelen zwemmen, want die hadden zich zeker te goed gedaan aan dit lekkernijtje.

Inmiddels is het voorveld bij de finishlijn aangekomen en weet Timo dat statistieken niet altijd gelijk hebben, maar hij zal er niet minder blij mee zijn! Direct daarachter tekent Wessel voor plaats drie. De grote meute volgt op gepaste afstand en met opgetrokken spijkerbroek weet Hans beslag te leggen op plaats 28. Henk K lijkt nog een plaatsje op de schuiven door een extra slag te maken in het finishrak, maar weet zijn opponenten nog decimeters voor te blijven.  

 

morgen, zondag weer een dag. Vanavond het openingsfeest, komt allen!

 

 

 

 

Beste Zeiler,

De inschrijving voor de Sneekweek 2024 sluit binnenkort en we willen jou er graag bij hebben! 🎉 Heb jij je nog niet ingeschreven? Doe het dan nu! 

*De sluitingsdatum van de inschrijving is zaterdag 27 juli 2024 om 23.59 uur.* 
Let op: De inschrijving wordt gesloten voor klassen/groepen die op dat moment niet minimaal 7 boten per dag hebben ingeschreven.

De Sneekweek belooft weer een fantastische week te worden vol zeilen, plezier en onvergetelijke momenten. Mis het niet en schrijf je snel in via https://www.sneekweek.nl/inschrijven (https://www.sneekweek.nl/inschrijven)We kijken ernaar uit om je te zien op het water!

Met sportieve groet,

KWS Sectie Wedstrijdzeilen
 

Scherm­afbeelding 2024-07-19 om 20.36.03 Scherm­afbeelding 2024-07-19 om 20.36.03