NED 8 wint 26e Biercup 2024.

...de Belterwiede lag er weer prachtig en schoon bij!

Het prachtige weer was al voorspeld. Ook was er de voorspelling dat de Belterwijde wiervrij zou zijn. En dat er niets in de weg stond om de Biercup 2024 weer een prachtig weekend te maken voor ons Olympiajollers. Maar ja: eerst zien, dan geloven! Nou: de dertig bekeerlingen waren er zondag middag Jehova getuige van: het was weer een heerlijk regatta weekend geweest. Nababbelend verlieten we druppelsgewijs het domein van de ZV Belterwiede.

Uiteindelijk kwamen er 31 Olympiajollen in actie waar onder 4,5 Duitsers. Opvallend was dat die halve Duitser, zevenvoudig Biercup winnaar, Jan ten Hoeve op zijn voormalige thuiswater weer onder een Nederlands nummer voer. De NED 27 in plaats van de GER 17 en dat om de bekende redenen. Het zat zijn prestaties niet in de weg hoewel, een ranglijst wedstrijd weekend winnen hem dit jaar, voor het eerst sinds eeuwen, nog steeds niet gelukt is. Later meer hierover. Jan, dan moet het maar op de Finale op de Reeuwijkse Plassen! 

Speciale waardering voor Manfred Puetz in de GER 1480. Samen met vrouw en Olympiajol op, Nederlandse, vakantie: de droom van veel mannen! Hopelijk zien we hem weer op zijn thuiswater, de Baldeney See te Essen, waar wij in het eerste weekend van November weer een mooie Oranje opkomst verwachten na de massale Buienraderitis aanval in 2023.

Ook twee Duitse zeilvrienden verdienden hun aandacht in dit naschriftje: Thomas Leitl doorbrak op de laatste start de eentjes duopolie van Thies Bosch (drie keer) en genoemde Jan (twee keer). En, het veld juichte massaal voor Udo Hagemann toen hij de eerste ton vóór het hele veld rondde. Knap gevaren door Udo die in het ‘oude’ bootje van Harry Voss nét weer wat sterker vaart dan eerder.

Wie de uitslagen van zaterdag en zondag naast elkaar legt, ziet twee verschillende plaatjes met als enige overeenkomst dat de NED 8 boven stond.  Want het draaiwindje en bijna drijfweertje op de openingsdag vroeg veel van ons zeilers. Eerst al, en volkomen terecht, uitstel van 11.00 uur tot 13.30 uur, want het was echt nog te zwak. En toen Aeolus heel iets aantrok zodat we nipt konden varen, was de wind te wispelturig voor constante series. Lastig, heel lastig! Het bleef zoeken naar het patroon tijdens de upwind rakken. En wanneer je dacht dat je het door had, werd het weer anders. Thies (9,1,1) en Ton op de Weegh (5,4,3) waren het constantste, als bewijs dat jaren tellen in ons bootje.

Hoewel: de jaren tellen kunnen we voor Ton ook anders uitleggen. Na een wedstrijd nog even een touwtje onderdeks knopen is prima. Maar zo keihard aan het rietzeilen gaan, dat je met een rubberboot op volle kracht weer eruit getrokken moet worden, dat is natuurlijk weer heel wat anders!

Niet enkel vroeg de hele lichte bries veel van de zeilers. De paradox is altijd dat met heel licht weer een Race Comite juist heel hard moet werken! Onder leiding van Dirk Evers zat, het weer helemaal snor op de Biercup. Kwam er in het laatst van het kruisrak een echte draaiing dan geeft de Driehoek-Lus baan de gelegenheid aan een hardwerkend comité, om die onderton weer op tijd helemaal op het goede plekje te leggen. Zodat we, het volgende kruisrak ingaand, de zwanenoptochten bespaard bleven. Goed werk RC!

De Biercup deed natuurlijk zijn naam weer eer aan tijdens de Happy nazit. En vervolgens gezellig eten in een afgezet deel van het restaurant. Heel laat werd het niet, want menigeen moest inchecken in een hotelletje of de terugreis naar de bedstee thuis. Tijdens zomerwedstrijden hebben we tentenkampen, maar de oktober maand is niet echt tent-zeker. Dit jaar had het trouwens met een extra dekentje wel gekund.

De zondag beloofde meer wind en de eerste start om 10.00 uur. Het bleef licht weer, maar zo nu en dan konden de hangbanden getest worden. Draaiingen bleven de strijd interessant maken maar, zoals altijd, met de wind verdwijnen de extremen. Dus we konden weer met volle focus en toewijding er het beste van maken. En dat leverde toch weer een andere top tien op. Jan (2,1,7) presteerde het best. Maar de enige Duitser die nog niet genoemd is, bootbouwer Michael Kluin (5,4,3) kon er ook wat van! Met gedegen en constant varen, vocht hij zich uiteindelijk naar het derde plekje op het podium. Knap Michael! 

Ruim voor Jan de Best en die is inmiddels gewend aan zijn wekelijkse uitbreiding van zijn prijzenkast. Het laatste prijsje ging naar Wim van der Wal. Onze IOU NED wedstrijdcommissaris heeft vorig week het bootje van Luuk Kuijper gekocht. Luuk is even klaar met het zeilen en bewust bootloos. Toch konden de Olympiajol gelederen zich niet aan de indruk onttrekken dan Luuk zich al weer achter het begroeide deel van zijn schedel heeft gekrabd. Want wie kwam op de zaterdag mee bieren, gehuld in het leer van zijn nieuwe geliefde (voor wie rare dingen denkt: ze heet Ducati). En Luukie vermaakte zich weer luidruchtig en verzuchte: dit ga ik missen. Nou Luuk. Komt tijd, komt spijt; kom dus maar weer terug op de wedstrijdbanen!. 

Maar weer naar onze kale kapper (ere naam!) Wim: hij vocht zich in zijn nieuwe bakkie met vier uitslagen bij de eerste zes, naar een nieuw niveau binnen ons veld. Is dat de bekende ‘nieuw schip-motivatie’ of is dit het weekend van zijn permanente doorbraak?! Wim moet dat het komende wedstrijdjaar gaan bewijzen, maar liet hier zich echt van een sterke kant zien.

Ook bierprijzen voor Geert Couperus en ‘jongeling’ Klaas Westerdijk: beide relatief nieuw in het veld, maar ze draaien al prima mee! Klaas kon knap scoren met 3,6 en 4 op zondag als zijn enig mogelijk zeildag. Maar één dag kunnen en dan toch gewoon de moeite doen om die boot achter de trekhaak te hangen. Top Klaas! En wederom bewijzen dat hij direct in de top meedraait. En ook Geert is inmiddels zijn oude niveau van voor het herintreden aan het halen: hij laat zich al vaak voorin zien.

Met 31 deelnemers is er nog veel meer interessante strijd te benoemen. Neem Ed van der Steene die met twee licht weer tweetjes zich weer eens nadrukkelijk liet zien. Of Wim Bijlsma en Hans de Haas die door het protest comité geconstateerd werden als ‘indringers bij de ton’. Dat ze dit zelf heel anders zag doet voor Barbara Schreuder er niet toe. Zij maakte weer de Biercup uitslagen en schrapte beide heren keihard uit die uitslag. 

Of Bouwe Bouma in zijn nieuwe NED 569: hij kwam met een grote glimlach van zijn oude thuiswater. Dit bootje loopt nog beter dan zijn oude. Of kersverse ‘weer opa’ Jan Willem van den Hondel die dit jaar weinig stempel drukt maar wel goede en ook scherpe momenten had. Of Jan Tekstra die alle deelnemers appte: ‘wat weer een heerlijk weekend! Ik haal mijn boot van de verkooplijst want dit is echt te leuk. PS: iedereen met een overtollige Needlespar mastje, graag melden’. Of Atse Nederveen uit de Wijk: herintredend op leeftijd maar genieten als een jonge kerel. Of Arno Start, trouwe Ranglijst strijder met een paar mooie resultaten. Of Fokko Ringnalda, vlootvoogd en verantwoordelijk geworden voor de EURO 2025 op de Beulaker, hij eindverantwoordelijkte wederom deze Biercup en zag dat het goed was. Of, of, of: bij eenieder past zijn eigen verhaal tijdens dit mooie weekend.

Klaar? Nee toch nog niet. De strijd om de grote Biercup spiegel! Hoe liep het af. Thies met drie eentjes en een negen was natuurlijk op de goede weg want duidelijk het meest constant en voorop te vinden. Maar Janneman laat zich op zijn Belter niet zomaar de schuimkraag van zijn bier afblazen: de op één na laatste wedstrijd pakte hij zijn tweede eentje en stond zo maar slechts vier puntjes achter op de koploper. Nu was dat ooit eens 11 punten voor de laatste wedstrijd van het IDM op de Ammersee. En toen dacht koploper Thies: gewoon je eigen wedstrijd varen, niet flauw doen en op iemands bek klappen. Nou: hij verloor 12 punten op Jan die toen zijn eerste IDM winst pakte! 

Thies nam zich toen één ding voor: fouten maken mag, maar twee keer dezelfde fout is dom. Dus: de laatste Biercup start kreeg Jan een strontvlieg achter zijn kont aan. En dat werkte: ze gingen samen in het middenveld rond de eerste ton omdat Jan geen vrije keuzes meer kon maken. Ook daarna bleef de strontvlieg de geur van Jan opsnuiven. En het bleef werken: Jan moest bij de eerste vijf eindigen, maar dat zat er echt niet meer in. Thies pakte, naast weer wat tactische lessen, zijn aftrek maar ook zijn tweede Biercup winst in drie jaar. 

Enfin: hoe wordt een prachtig weekend dan nog mooier? Door de altijd leuke creatieve prijzen gemaakt door Kees Buys Ballot; schilderijtjes onder eigen zeilnummers. De leukste prijzen van het ranglijst seizoen, en dat al jaren lang! 

Foto�s Biercup 2024 (https://www.olympiajol.nl/ph-31474-3-49490/foto/biercup_2024.html?)

 

uitslag Biercup 2024 (/content/31474/download/clnt/108683_uitslag_Biercup_2024.pdf)

 

————————————————————
Vandaag prachtige regatta dag met heerlijk, draaiend windje! Podium Thies Bosch voor Jan ten Hoeve en Michael Kluin.

Morgen nog een beknopt verslagje…
————————————————————

Weinig wind, veel draaiingen ; mooi groot veld!
————————————————————

Het schoonste water van Nederland heet iedereen van harte welkom. Het Belter water is ecologische top en dit jaar bijna helemaal vrij van waterplanten. In juli is de Belterwiede gemaaid en net als in de rest van Nederland, lijken de fonteinkruiden zich er letterlijk bij neergelegd te hebben. Zodra je de haven uit
bent gevaren, zal je merken dat de lange slierten zijn verdwenen en niet meer aan je roer en zwaard blijven hangen!


Nog even en we beginnen al weer aan de 26e Biercup. De Biercup staat bekend om zijn sterke verhalen van ongenaakbare windstiltes, heroïsche gevechten bij 6 Beaufort, de sportieve strijd en de altijd gezellige avonden bij Joost en Titia in het Strandpaviljoen. Voor diegenen die zich nog niet ingeschreven het kan nog! Het belooft het laatste fantastische zeilweekend te worden dit jaar en mis dit niet.

 

Inschrijven Biercup 2024 (https://ojol-site.e-captain.nl/activiteiten/361/biercup-belterwiede-ranglijst)

 

Het programma is als volgt:
Zaterdag 5 oktober
* Ontvangst en aanmelding van 9.00 tot 10.00 uur in “Strandpaviljoen Aan ’t Wiede”
* Er staan vier wedstrijden gepland met tussendoor lunchpauze aan de
   wal. De eerste start is om 11.00 uur
* Aan het einde van de middag is er een aangeklede borrel (Happy-Hour)
* Na de Happy-Hour kunnen we met zijn allen eten in “Strandpaviljoen Aan
  ’t Wiede” (vooraf reserveren)


Zondag 6 oktober

* Start vanaf 10.00 uur, er staan twee wedstrijden gepland met aansluitend prijsuitreiking

Inschrijfgeld € 35,- per deelnemer excl. lunch en diner op zaterdag.


Met vriendelijke groet namens de vloot Belter,
Fokko Ringnalda (06-13549772)

333 333
444 444
47a2e907-5c61-455d-b36e-af2ee7c03498 47a2e907-5c61-455d-b36e-af2ee7c03498
IMG_1505 IMG_1505
770a1263-2b42-4d29-bc18-8540e32dbf69 770a1263-2b42-4d29-bc18-8540e32dbf69
7d39ee6d-35c6-427e-9292-26d580ddc0e1 7d39ee6d-35c6-427e-9292-26d580ddc0e1
e64384cf-4a51-41d0-94b0-ff7873d36d23 e64384cf-4a51-41d0-94b0-ff7873d36d23