Verslag Sluitingswedstrijden Sneekermeer

Mooie afsluiting van de Friese wedstrijden

Op de sluitingswedstrijden van de KWS op Sneekermeerhadden zich 20 Olympiajollen aangemeld. Een mooi veldje met een enkele “Hollander” in de persoon van Maurice Schonk (O 686).

Op zaterdag en zondag iedere dag 2 races gepland.

We gingen zaterdag om 11.00 uur als eerste klasse van start, de wind was stevig noord west . Bij de bovenboei ( op Sneek altijd een blauwe of groene } kwam, volgens mij, Bart (O 644) als eerste om de ton met de rest op zijn spiegel. Op het voor de windse rak naar Heerenzijl ging Timo (O 612) er als een haas ervandoor en nam de koppositie over. Ik verloor op dat rak zo’n 7 plekken.

Het volgende rak was halve wind naar de Siebesloot en daar gingen we in vol plané naar toe. Mark (O 561) presteerde het om onder mij door te planeren, hij gaf nog enkele tips, maar ik had de handen vol om overeind te blijven. Ondertussen liep Onno (O 31) in op Timo en voor de gijpboei was Onno er voorbij. Timo ging om en verloor vele plaatsen. Onno won en Bart  werd knap 2e.

Na de lunch op het starteiland gingen we om 14.00 uur weer van start. Er hing een hele zwarte lucht even ten noorden van het Sneekermeer, maar we gingen toch los. Bart was als eerste bij de bovenboei en Luut (O 671) als 2e, ikzelf als 3e en in het halvewindse rak kwam de bui tot leven en met een wind van 28 knopen werd de vloot gegeseld. Het water sloeg vlak van de regen, maar de O Jollen gingen verder met wedstrijdvaren, alsof er niets aan de hand was.

Vele Flitsen sloegen om en de rescueboten hadden de handen vol. De wedstrijd werd afgebroken en wij gingen terug naar de trailerhelling.  De meesten hadden de boot weer op de trailer gezet en toen het bericht kwam dat we weer moesten starten, gingen ongeveer 4 O jollen naar het startgebied. Daar kwamen ze te laat aan en moesten weer terug. Wel was Onno op tijd en samen met Maarten Jamin (O 111) gingen ze van start. Maarten kreeg pech en Onno heeft de hele wedstrijd in zijn eentje verder uitgezeild. Maurice dacht dat hij nog op tijd was, maar kwam toch te laat bij de start.

Op zondag was er minder wind en eigenlijk was het een topdag. We hadden een andere baan uit zuidelijke richtingen en de ochtend wedstrijd is gewonnen door Wilco (O 593), nadat Bouwe (O 569) verrassend als eerste bij de groene ton kwam. Wilco heeft in het lange voordewindse rak de koppositie gepakt en heeft die niet meer afgestaan. Ik zelf schoof een paar plekken op en werd 2e. Pier Thomas (O 577) werd derde, omdat hij in het laatste kruisrak good old Hans (O 563) nog voorbij ging. De laatste race was dezelfde baan, maar de plaatsen waren bij de eerste boei al vergeven. Pier Thomas nam de kop en ikzelf als 2e en Timo als 3e. Dit bleef de hele race zo.

Ik wil alle vrijwilligers van de KWS bedanken voor het organiseren van deze wedstrijden. In het bijzonder de O jolvrijwilligers Cock, Joop en Jeannette. Ik heb via Jeannette begrepen, dat er heel veel te doen is en dat KWS de zaakjes goed voor elkaar heeft.  

Al met al een mooi weekend, met Onno als winnaar,Pier Thomas als 2e en ik als 3e. Door de dikke bui op zaterdag een gedenkwaardige afsluiting van het seizoen op Sneek. Op naar de Biercup en de finale.

 

Jan de Best (O 675)

foto sluitingswedstrijden Sneek foto sluitingswedstrijden Sneek