Vloot Nieuwkoop, wederopstanding en ter ziele gaan en de Finale

Eens was de Vloot Nieuwkoop de grootste......

Vloot Nieuwkoop, wederopstanding en ter ziele gaan en de Finale

 

De wederopstanding van de Olympiajollen begon in de 70’er jaren op de Nieuwkoops Plassen onder de bezielende leiding van Peter van Wamel. Op diverse plassen ontwikkelden zich vloten. Eens was de Vloot Nieuwkoop zelfs de grootste. Alhoewel, het gerucht gaat dat alle leden waarvan niet bekend was op welke plas zij voeren, bij Vloot Nieuwkoop werden gevoegd… Maar toch, de velden op onderlinge en nationale wedstrijden waren altijd aanzienlijk in omvang en kwaliteit. Prachtige strijd is er gestreden vooral tijdens de Olympiajollen Finales. Of daar nou te veel wind stond, hagel en regen viel, windstiltes waren of te hoge temperaturen voor de tijd van het jaar, het was altijd weer een belevenis om op de Noorderplas het jaar af te sluiten in Oktober. En natuurlijk ook om zo’n prachtig borrelglaasje te verzamelen!

 

Jonge zeilers worden oud en als er geen nieuwe jongeren komen dan sterft ook een vloot als Nieuwkoop geleidelijk aan een stille dood. Dat is door de overblijvende leden toch maar weer uitbundig gevierd. Met een vol glas is de vloot opgeheven en ter ziele gedragen. Gelukkig is de klasse in heel Nederland nog springlevend, dus hoeven we Peter van Wamel niet terug te roepen uit Thailand om alles weer op de rails te zetten!

 

Naschrift van het bestuur:

Het bestuur van IOU NL wil haar grote dank uitspreken aan alle (oud) leden van vloot Nieuwkoop voor hun inzet voor de Olympiajol het algemeen, Vloot Nieuwkoop en de Finale in het bijzonder. Er liggen oneindig veel mooie herinneringen voor het oprapen zodra je het terrein van Noord-Zuid betreedt. Als de muren konden vertellen en de steigers getuigen zouden de verhalen tot in lengte van dagen te horen zijn. Het Olympiajol jubileumboek laat ons meegenieten van meer dan 60 jaar vloot Nieuwkoop waar nu dan helaas een einde aan gekomen is.

Ons rest niets anders dan alle (oud)vlootleden te danken voor hun inzet en in het bijzonder de PIP van de vloot; Theo Meus die samen met zijn Monique de drijvende kracht was achter veel evenementen in de tientallen jaren van het bestaan van de vloot.

einde vloot Nieuwkoop 12 juli 2024 einde vloot Nieuwkoop 12 juli 2024
borrelglas borrelglas
tekst nieuwkoop tekst nieuwkoop